Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем хремата само за 5 минути?

31 октомври 2023, 07:45 часа

Хремата е най-честото оплакване, с което пациентите посещават кабинетите на лекарите през студените месеци. И макар да няма гаранция, че няма да се сблъскате с течащия нос в знойното лято, то зимата е нейното време и едва ли има хора, които да не страдат от хрема поне веднъж през зимния сезон. Хремата е изключително неприятна и свързана с дискомфорт независимо от причинителя, който според посоченото от лекарите от Mayo Clinic може да е алергия, вирусна инфекция, бактериална инфекция, банална изстинка, хормонални нарушения, медикаменти, изсушена лигавица. Дискомфортът, който причинява, поражда въпроса как да спрем хремата само за 5 минути. Да, има отговор и решение, всъщност няколко отговора, защото те зависят от причината за течащия нос и са различни за различните причинители.

Как да спрем хремата само за 5 минути, ако е породена от алергия?

Хремата, дължаща се на алергична реакция, е особено характерна за есента. Пролет също ни притеснява, докато лятото и зимата ни дава възможност да си починем от нея. Това, че не страдаме от алергичен ринит, през два от четирите сезона съвсем не ни успокоява и не премахва необходимостта и желанието ни да се справим с нея. По възможност бързо – за 5 минути. Тъй като е породена от алергична реакция, тази алергична хрема, позната като ринит, се успокоява с прием на антиалергични медикаменти. Колкото по-силни са те, толкова по-бързо се случва успокоението, като може да заложите и на инжекции. Задължително се консултирайте с лекаря си обаче, защото, оставена нелекувана или лекувана неправилно, тя се превръща в хронична и може да доведе и до астма – тежко усложнение на алергиите на дихателната система.

Още: Тези напитки са истински стимулатор за силен имунитет

Как да спрем хремата само за 5 минути, ако е породена от медикаменти?

Някой лекарства, които приемаме за едни от най-разпространените хронични заболявания като хипертония, депресия и проблеми със сърцето и съдовете, могат да са в основата на течащия нос. Ако това е причината за вашата хрема, консултирайте се с лекаря, предписал медикамента, за да го замени, ако е възможно и да ви избави от хремата лесно и бързо по този начин.

Как да спрем хремата само за 5 минути, ако е породена от изсушаване на лигавицата?

Студено време, ниски температури, отопление в дома и офиса – последните изсушават лигавицата, тя става по-податлива на всякакви въздействия и резултатът – хремата е налице. За да се справите, овлажнете въздуха, поставете купи с вода върху печката или радиатора, където е възможно и моделът на уреда го позволява. Овлажнен въздух е равно на овлажнена лигавица или справяне с хремата.

Още: Половин глава от този зеленчук е достатъчна, за да забравите за ХРЕМАТА

Как да спрем хремата само за 5 минути, ако е породена от вирусна инфекция или изстинка?

Да си дойдем на думата – вирусите са най-честата причина за хрема през зимата и в сезона на грипа, което прави отговора на въпроса „Как да спрем хремата само за 5 минути“ особено важен за този сезон. Ако решите да заложите на народните лекове, изпитани през вековете или съвременни средства и медикаменти, тази статия е точно за вас. Сред методите за бързо спиране на хремата, препоръчани от лекари, са:

  • Промиване на носа, за да се освободите от всичко, натрупано там. За да направите сместа за промивката, нуждаете се от чаша топла дестилирана вода, щипка сода за хляб и половин чаена лъжичка сол. Лесно е, не отнема много време и се справя със запушения или течащ нос бързо като с магическа пръчица. Не забравяйте, че промивките трябва да се правят минимум 2 пъти на ден, за да усетите пълноценно и трайно облекчение.
  • Парата отпушва носа по-бързо от всяко друго средство. Къде да я откриете? Няма нужда да търсите източници, които са медицински, просто вземете дълъг горещ душ и дишайте, докато му се наслаждавате. Парата, която се образува естествено по време на къпане с гореща вода в студена баня, отпушва носа ви моментално. Ако вече сте взели своя душ, може да го пропуснете. Горещата вода, пусната да тече в студената баня, ще даде същия резултат. Както впрочем и чашата с горещ чай или парната баня, която правите за кожата на лицето си, покрити с кърпа.
  • Съвременни лекарства, специално предназначени за целта. Те действат на мига. Буквално. Но трябва да внимавате с тях, да не ги използвате повече от няколко дни, за да не застрашите здравето на лигавицата на носа си. За да действат мигновено тези медикаменти под формата на капки или спрейове за нос трябва да съдържат фенилефрин или псевдоефедрин.
  • Мента, която не само ще ви освежи, но и ще ви позволи да дишате отново с пълни гърди. Накиснете 1 чаена лъжичка изсушена мента в чаша вряща вода за 10 минути. Пийте по една чаша четири-пет пъти на ден, тъй като облекчението е моментално, но кратко и еднократният прием няма да ви избави трайно от неприятната ситуация.

Източник: WebMD

Още: Учени разработиха иновативна формула против тежка кашлица и жилав секрет

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес