Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с обрива след висока температура?

13 февруари 2023, 12:18 часа

Най-честата причина за обрив, съпроводен с висока температура, са редица вирусни инфекции. Най-много са податливи на такива заболявания деца под 2-годишна възраст. Тяхната имунна система все още не е напълно функционална и може да реагира остро на външни патогени. При възрастни подобна клинична картина се наблюдава по-рядко и представлява най-вече усложнение на друго заболяване или поради редица външни фактори.

Д-р Педро Пинейро ни обяснява следното. 

Независимо, че сред тези инфекции някои може да доведат до редица негативни последици, повечето от тях не се нуждаят от лечение и симптомите изчезват сами.

В някои такива случаи е възможно да възникне обрив, след като телесната температура започне да се нормализира. Това е своеобразен сигнал за ефективната борба на организма с инфекцията. Ала, въпреки това, отделни пациенти в подобни случаи може да изпаднат в паника, вярвайки, че състоянието им върви към влошаване. В допълнение към високата температура и обрива, пациентът може да изпита следните общи симптоми:

- бърза умора;

- втрисане;

- силен сърбеж и болка в засегнатите области на кожата;

- главоболие.

Самият обрив, в зависимост от вида на инфекцията, може да изглежда като обикновени червени петна или под формата на подутини или папули с течност вътре. Локализацията на обрива също зависи от вида на инфекцията, което помага да бъдат стеснени подозренията за заболяване в диагнозата.

Предаването на вирусни заболявания става при говорене, кашляне или кихане чрез въздушно-капково заразяване. Човек може да разпространява болестта няколко дни преди появяването на обрива. В този случай контактът със засегнатата област на кожата на пациента не причинява инфекция.

Лекар каза кой е най-добрият начин да предпазите детето си от варицела

Какви заболявания причиняват обрив с температура?

Независимо, че всеки по принцип е възможно да се зарази с вирусно заболяване, по-застрашени са децата. Въобще, най-честите инфекции с висока температура, последвани и/или съпроводени с обрив, засягат деца предимно и най-вече под 5-годишна възраст.

Розеола

Принципно погледнато, това е едно от най-честите заболявания, когато се забелязва обрив с температура. Провокирането се извършва от херпесен вирус. Засяга предимно деца на възраст от 6 месеца до 2 години. Възрастните са много по-устойчиви срещу това заболяване. Розеолата не се нуждае от активно лечение, защото не е опасна и преминава за 7-10 дни като обикновена настинка. В такива случаи обривът възниква след температурата и е представен от плоски или изпъкнали розови петна. Те в началото се развиват върху корема и постепенно преминават към ръцете и лицето. Инкубационният период на заболяването е 5 - 15 дни, след което започват да се появяват симптомите:

- диария;

- болки в гърлото и лека кашлица;

- раздразнителност;

- слаб апетит;

- подути сливици.

Лечение на варицела у дома: Какво да правите и какво да НЕ правите

Варицела

Предизвиква се от вируса „варицела зостер“. Смята се обикновено за детска болест – но при разболяване в по-зряла възраст може да стане много по-опасна. Щом преболедува веднъж от нея, човек получава имунитет завинаги. Инкубационният й период е от 7 до 21 дни, след което възниква обрив: розови или червени подутини, които изчезват в рамките на 14 дни. Обривът е придружен от треска и главоболие. Лечението е ограничено чрез локални мехлеми и изолиране на пациента от другите хора. Препоръчват се и топли бани.

Рубеола

Заболяване, което засяга обикновено и най-вече деца между 5- и 9-годишна възраст. В допълнение към температурата и обрива се наблюдава нарастване на лимфните възли. Рубеолата е лека инфекция, която изчезва в срок от една седмица, включително и без лечение. Обривът представлява червени или розови петна първо върху лицето, които се разпространяват постепенно по други части на тялото.

Внимание! Статията не е медицинска препоръка или инструкция. Винаги се обръщайте към медицински специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес