Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се разпознае дали една бенка е опасна

28 август 2024, 06:00 часа

Лекарите неуморно напомнят, че профилактиката е половината от здравето. Ако отидем навреме на преглед и започнем подходяща терапия, можем да излекуваме всяко заболяване или поне да забавим хода му. Въпреки че често чуваме колко е важно да следим какви бенките се появяват по тялото (размер, цвят, структура), често го пренебрегваме.

Вижте още: Диетолог: Тези 2 храни ускоряват ударно метаболизма ви

Меланомът на кожата е агресивен вид рак, който обикновено се проявява като бенка. Редовните посещения при дерматолог, ограничаването на излагането на ултравиолетови лъчи и използването на защитни слънцезащитни кремове са подходящи превантивни мерки за здравето на кожата.

Как да разпознаем проблемните бенки?

Трябва да обърнете внимание на бенка, която расте бързо и променя цвета си. Появата на нова бенка, която расте бързо, е сигнал, че трябва да отидете на лекар. Многократното излагане на слънце и радиация значително увеличава риска от развитие на меланом.

Хиперпигментациите не са рискови бенки, но са естетически проблем. Някои от тях са мелазма, които се лекуват по-трудно. Появяват се по-често при жени, които имат хормонални проблеми, пият противозачатъчни, както по време на бременност, така и след нея. През лятото защитата от слънцето е изключително важна за тези, които имат склонност към образуване на петна, трябва да използват кремове със защитен фактор 50, особено от април до октомври, не само на морето, но и в града. За тези, които са склонни да получават петна, е достатъчно да ги "хване" слънцето от апартамента до колата, така че в града трябва всички използват фактор 30.

Вижте още: Кардиолог: Какъв трябва да е нормалният пулс на здрав възрастен и дете

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес