Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се предпазим от топлинен удар и какви са симптомите му

27 юли 2021, 21:35 часа

Жегите вече са налице и рискът от топлинен удар е значително повишен. Понякога хората неглижират подобно състояние, но не са наясно, че то може да доведе до доста сериозни усложнения. Ако усетите навреме някои симптоми на топлинния удар, вие можете да се предпазите от развитието на бъдещи усложнения.

Как възниква един топлинен удар?

Ако тялото не успява да отдели достатъчно количество пот, с което да се охлади, кожата се изсушава, а пулсът започва да се качва. При развитие на топлинен удар най-характерния симптом е чувството за обърканост и дезориентация. То може да наподоби на мозъчен удар.

А ето най-характерните симптоми, които възникват в резултат на прегряването:

Отпадналост, гадене, световъртеж, главоболие, болки в мускулите

Когато топлинният удар е по-сериозен, симптомите му са следните:

Суха, бледа или зачервена кожа, проблеми с равновесието, чувство за объркване, разширени зеници, повръщане, ускорен пулс, странно поведение, припадък, губене на съзнание, учестено дишане.

Ако усетите някой от изброените симптоми, не губете време, а повикайте медицинска помощ, защото в повечето случаи това може да бъде опасно за живота състояние. Често пъти се налага неколкодневно лечение на системи, което може да спаси човек от смърт.

Ако усетите, че сте на крачка от топлинен удар, най-важното е да се скриете от слънцето и да намерите по-прохладно място. Намерете помещение, където температурата е по-ниска и има климатик.

Най-добре е да се намокрите с хладка или студена вода, а ако имате възможност може да поставите по тялото си мокри кърпи, които да го охладят. При прекомерна жега намерете пликче с лед, което може да поставите под мишниците си, по гърба и врата. Ако нямате лед, намерете парцал, намокрен със студена вода. Накисната тениска или потник върши също много добра работа.

Ако все пак сте получили топлинния удар, имайте предвид, че времето за възстановяване е няколко дни. При положение, че не вземете навременни мерки, вие рискувате да увредите своите бъбреци, мускули или дори мозъка ви, като последиците може да са необратими.

По време на жегите приемайте много охладени напитки и вода. Важно е да не пиете богати на захар напитки и ако е възможно намалете спортуването в рамките на един час на ден. Сутрешното време е най-подходящо за това. След изпотяване наваксайте изгубената вода в тялото, като приемете много течности.

Избягвайте да употребявате алкохол, докато навън е горещо. По този начин вие ще започнете неусетно да се дехидратирате, а това ви излага на огромен риск. Загубата на вода може да се окаже фатална, затова никога не забравяйте да пиете поне по 3 литра на ден.

Вземете предвид тези съвети и ги споделете, защото могат да помогнат на някой и да му спасят живота.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес