Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаем дали бенката е злокачествена?

05 август 2024, 11:12 часа

Разпознаването на злокачествена бенка е от решаващо значение за ранното откриване на рак на кожата, особено на меланом, който може да бъде животозастрашаващ, ако не се лекува своевременно. Въпреки че за поставяне на точна диагноза е необходимо да се консултирате със здравен специалист, има ключови признаци и характеристики, които можете да следите, за да разпознаете потенциално злокачествените бенки. Ето кои са те:

Асиметрия: Злокачествените бенки често имат неравномерна форма. Ако прокарате линия през средата на бенката, двете половини може да не съвпадат по размер или форма. Доброкачествените бенки обикновено имат симетрична форма.

Граница: Търсете неправилни, накъсани или размити ръбове. Доброкачествените бенки обикновено имат гладки, добре очертани граници. Злокачествената бенка може да има набраздена или слабо изразена граница, поради което изглежда неравномерна.

Как да разпознаем реално опасните бенки за нас?

Цвят: Разнообразието от цветове в една бенка е предупредителен знак. Меланомите често имат множество нюанси, включително черно, кафяво, червено, бяло или синьо. Доброкачествените бенки обикновено са с еднакъв цвят.

Диаметър: Злокачествените бенки обикновено са с по-голям диаметър от доброкачествените. Макар че доброкачествените бенки могат да варират по размер, всяка бенка, по-голяма от гумичка за молив (около 6 милиметра или ¼ инча), трябва да се наблюдава внимателно.

Еволюция: Бенка, която се променя с течение на времето, е сериозен проблем. Това включва промени в размера, формата, цвета или височината. Доброкачествените бенки обикновено остават постоянни, докато злокачествените бенки могат да растат, да кървят или да развият нови симптоми.

Обръщайте внимание и на други симптоми, които могат да показват злокачествено заболяване:

Сърбеж или чувствителност: Докато доброкачествените бенки могат понякога да сърбят, постоянният сърбеж, чувствителност или болка често се свързват със злокачествените лезии.

Кървене или изтичане на вода: При бенка, която кърви, изтича или образува струпей, трябва да се направи оценка, тъй като това са признаци на потенциална злокачественост.

Защо се появяват все повече бенки по тялото с течение на годините?

Повишаване: При бенки, които се повдигат или образуват подутина, особено ако преди това са били плоски, е необходимо да се обърне внимание. Меланомите могат да придобият нодуларен или повдигнат вид.

Обкръжаваща кожа: Промените в кожата около бенката също могат да бъдат показателни. Търсете зачервяване, подуване или нови израстъци около бенката, което може да означава злокачествено заболяване.

Редовните самопрегледи са от съществено значение за проследяване на промените в кожата ви. Използвайте огледало, за да проверявате трудно забележими области, и помислете за правене на снимки, за да проследите промените във времето. Ако забележите някакви тревожни признаци или имате фамилна обремененост с рак на кожата, планирайте редовни прегледи при дерматолог.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес