Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да различим обикновената бенка от меланома

23 март 2021, 08:51 часа

Ракът на кожата е лесен за откриване и лечим, когато са взети своевременни мерки. Много хора пропускат годишния профилактичен преглед при личния си лекар, а малцина са онези, които посещават за профилактичен преглед дерматолог, поради което обикновено в България ракът на кожата се открива в напреднал стадии, когато е фатален.

За да се предпазите от рак на кожата е важно да я защитавате с висок фактор мазило, когато сте изложени на слънце, и да я оглеждате за новообразувания 2 пъти в годината, като не пропускате кожата на главата, вътре в устната кухина и под ноктите – места, които често пропускате и на които ракът може да остане дълго незабелязан. Най-злокачественият и опасен рак на кожата, който е потенциално смъртоносен и бързо се разпространява в други органи, е меланомът. Причините за него са най-често свързани със слънчеви изгаряния, които може да са се случили дори в ранното детство.

За какво да внимавате и как да различите обикновената бенка от меланом?

Макар това да може с абсолютна сигурност да направи само вашият дерматолог, има симптоми, които да ви алармират и вид на бенката, която да ви подскаже, че нещо не е както трябва и е редно да ви прегледа специалист. Бенките обикновено са не по-големи от гумичка на молив, цветът им е равномерен и са симетрични, а формата им е най-често кръгла или овална. Това не означава, че ако имате голяма бенка с различна форма, то страдате от меланом. Големите бенките, които  носите от години и не сте забелязали, че са се променили, са просто бенки. Всяка промяна в тях обаче – нарастване, кървене, промяна в цвета – е сигнал да си запишете час за преглед. Алармиращи са и болката, сърбежът, изпъкването на бенка, намаляването на размерите, образуването на корички и пукнатини. Не всички тези промени са задължително злокачествени и означават рак, но е добре да предприемете мерки и да осъществите скорошна среща с дерматолога си.

Как изглежда меланомът?

Размерът му е по-голям от този на обикновените бенки – над 6 мм., ръбовете му са неясни, могат да бъдат назъбени или да изсветляват в останалата кожа. Асиметричен е и цветът е неравномерен – може да наблюдавате върху него нюанси на кафяво, черно, сиво, червено и дори цветът на кожата. Ако забележите подобно образувание върху кожата си, не губете и ден. Ако го имате от години или от както се помните, то може да сте спокойни – не е меланом.

Бенки, които приличат на меланом

Ако в описанието на опасните бенки сте открили своя, която имате по рождение, то имайте предвид, че това е нормално. Има бенки, които приличат на меланом, но не са. Монголското петно е такава бенка, която е с размити краища, асиметрия, блед цвят и достига до сантиметър и половина. Човек се ражда с нея и тя не е злокачествена.

Как се поставя диагнозата?

Ако дерматологът се усъмни в конкретна бенка, то тя трябва да се премахне и изследва. По-нататъшното лечение зависи от резултата, както и от развитието на рака, ако хистологията покаже такъв. В ранен стадий е напълно лечим.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес