Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да окажем първа помощ при бъбречна криза?

07 август 2024, 14:45 часа

Вашите бъбреци филтрират отпадъците и допълнителните течности от кръвта ви, за да могат да бъдат отстранени от тялото ви с урината. Когато бъбреците ви спрат да работят и вече не могат да вършат работата си, това се нарича бъбречна недостатъчност.

Какво е бъбречна криза?

Болката при бъбречна криза е много силна и често се сравнява с тази при раждане. Появява се, когато камък от бъбреците започва да се придвижва по хода на урината към уретера. Внезапното попадане на камък от бъбрека в уретера е началото на бъбречната криза. Придвижването на камъка по пикочните пътища води до невъзможност за уриниране. Това причинява разтягане на бъбречната капсула, което е основната причина за силната болка.

Как да окажем първа помощ при бъбречна криза?

Ако вие или ваш близък имате съмнения за бъбречна криза трябва веднага да извикате бърза помощ или да посетите най-близкото лечебно заведение.
Докато чакате професионална помощ, може да направите няколко неща, за да облекчите силната болка.

Лекар: Болка в бъбреците и бъбречна криза – как да се справим с тях ?

* Подгответе вана с топла вода, като постепенно увеличавате температурата до 40 градуса.
Топлината е сред най-ефективните начини за намаляване на неприятните усещания. Във ваната може да добавите билки с болкоуспокояващ ефект - лайка, липа, градински чай риган.

* Легнете си след ваната, не се движете няколко минути.
* Пийте течности

Течностите са важни, защото пречистват бъбреците и помагат за по-бързото изхвърляне на песъчинките. Препоръчително е да приемате между 2-3 л вода на ден, за да успеете да изхвърлите камъка.

Бъбречната криза е състояние, което може да е много продължително. При някои хора тя продължава от ден до седмица. Докато не изхвърлите камъка чрез урината, не може да се говори за отстраняване на състоянието.
За да сте сигурни, че кризата е спряла, най-добре е да се консултирате с уролог.

11 съвета за предотвратяване на бъбречна недостатъчност

Тъй като високото кръвно налягане и диабетът са най-честите причини за бъбречна недостатъчност, много от съветите за превенция са свързани с управлението на тези две състояния.

Контролирайте кръвната си захар
Диабетът увеличава риска от сърдечни заболявания и бъбречна недостатъчност. Това е само една от причините да контролирате кръвната си захар.

Контролирайте кръвното си налягане
Високото кръвно налягане може да увеличи риска от сърдечни заболявания, както и от бъбречна недостатъчност.

Поддържайте здравословно телесно тегло
Затлъстяването може да увеличи риска от състояния, свързани с бъбречна недостатъчност, като диабет и високо кръвно налягане.

Здравословна диета за сърцето
Следвайте диета, която е полезна за сърцето - с ниско съдържание на захар и холестерол и с високо съдържание на фибри, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

По-малко сол
Консумацията на много сол е свързана с високо кръвно налягане.

Пийте повече вода
Дехидратацията намалява притока на кръв към бъбреците, което може да ги увреди. Попитайте вашия лекар колко вода трябва да пиете на ден.

Здравни съвети: Какво да направим при бъбречна криза

Ограничете алкохола
Алкохолът повишава кръвното налягане. Освен това, алкохолът съдържа много калории, което води до повишаване на теглото.

Спрете цигарите
Пушенето намалява притока на кръв към бъбреците. Уврежда бъбречната функция при хора с или без бъбречно заболяване.

Ограничете приема на болкоуспокояващи лекарства
Приемането на големи количества противовъзпалителни лекарства намалява обема на притока на кръв към бъбреците, което може да ги увреди.

Намалете стреса
Намаляването на стреса и безпокойството понижава кръвното налягане, което е полезно и за бъбреците ви.

Спортувайте редовно
Упражненията, като плуване, ходене и бягане, могат да помогнат за намаляване на стреса, управление на диабет и високо кръвно налягане и поддържане на здравословно тегло.

Ако смятате, че може да имате бъбречно заболяване, важно е да посетите вашия лекар за оценка. Поставянето на ранна диагноза и лечение може да помогне за забавяне на прогресията до бъбречна недостатъчност.
Ако знаете, че имате бъбречно заболяване, посещавайте редовно вашия лекар, за да следи бъбречната ви функция. Въпреки че хроничното бъбречно заболяване не може да бъде обърнато, прогресията му може да се забави с подходящо лечение.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес