Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядете ябълки вечер - ето защо трябва да се откажете от този навик

01 юни 2024, 11:00 часа

Ябълките са здравословен плод и чудесен вариант за лека закуска между храненията. Но въпреки че са полезни, не можете да ги ядете по всяко време на деня.

Защо яденето на ябълки вечер не е добра идея? 

Ако сте свикнали да "укротявате" глада си вечер с консумацията на този вкусен плод, това е много лош навик, съобщава изданието The Health Site. Причината за това е, че пектинът, съдържащ се в този плод, се усвоява лошо през нощта. Освен това ябълките повишават стомашната киселинност, което може да доведе до дискомфорт и да попречи на здравия сън.

По колко ябълки могат да се ядат при диабет

Най-доброто време за ядене на коментирания плод е сутрин или следобед. Тогава тази лека закуска ще ви се отрази добре. В крайна сметка пектинът ще подпомогне чревната функция и ще елиминира канцерогените от организма. 

Както пресните, така и печените ябълки ви помагат да отслабнете. Калоричното им съдържание е почти същото, печените се усвояват по-добре и по-бързо, зелените плодове съдържат по-малко захар, но е по-добре да изключите сушените ябълки. Ябълковата диета изгаря мазнините добре, но поради голямото количество груби фибри и киселини може да причини проблеми със стомашно-чревния тракт.

Коментираният плод е източник на желязо, но определено не може да компенсират недостига му в организма. За да получите дневната нужда от желязо, ще трябва да изядете почти 2 кг ябълки, а това не е никак полезно за тялото, тъй като освен желязо и други важни витамини и микроелементи, ябълките съдържат много киселина: лимонена, ябълчена и винена, които се унищожават при печене.

Дори 1 ябълка на ден подобрява храносмилането и състоянието на кожата, понижава нивата на холестерола и в резултат на това има положителен ефект върху кръвното налягане. Пектинът, между другото, се запазва при топлинна обработка. Печените ябълки трябва да се предпочитат от възрастните хора.

Основните помощници за запазване на младостта са антиоксидантите, а ябълките са почти лидери по съдържание на тези вещества сред плодовете. Именно антиоксидантите са онези подмладяващи работници, които се борят със свободните радикали, предотвратяват преждевременното стареене на клетките, а в случая с ябълките предпазват белите дробове от никотина.

Интересен факт е, че при дългосрочно съхранение антиоксидантите не се разрушават и след като попаднат в тялото ни, те работят по същия начин, както ако ябълката току-що е откъсната от дървото. Най-високата концентрация на антиоксиданти е в кората. Ето защо, ако вашите ябълки не са третирани по никакъв начин, тогава можете спокойно да ги ядете с кората - ще бъде по-полезно, съветва още изданието.

Най-добрият разтвор срещу листни въшки по ябълките е този

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес