Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследване показа влошаване на състоянието на хора с някои заболявания при влажност

24 октомври 2019, 08:15 часа

Хората с хронични заболявания като артрит изпитват по-силна болка, когато влажността е по-висока, казват учени от Великобритания, предаде БГНЕС.

В Университета на Манчестър изследвали 2500 души и заключили, че състоянието им се влошава по време на по-топли и влажни дни, пише BBC.

Учените наблюдавали хора с артрит, фибромиалгия, мигрена и невропатия. Те записвали усещанията си всеки ден за периоди от 1 до 15 месеца.

Резултатите показали, че в ден с висока влажност и ниско атмосферно налягане шансът хората с хронични проблеми да изпитат болка се увеличава с 20%.

Студените, влажни дни също увеличавали болките, но връзката между промяната на температурата и усещанията на дискомфорт била много по-слаба, отколкото тази при промяната на влажността.

"Хората знаят, че времето дава отражение върху болките на тези с хронично проблеми още от епохата на Хипократ в Древна Гърция. Ако установим категорично, че истинския проблем е влажността, обаче, ще се разкрият много възможности за ново, по-прецизно лечение", казва професор Уил Диксън от Университета на Манчестър.

Според учените, с напредването на разбирането ни в тази сфера, ще можем да правим не само прогноза за времето, но и точна "прогноза за болката".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес