Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искате да влезете във форма за лятото? Опитайте с този режим

19 март 2018, 10:40 часа

Пролетта идва, а с нея и желанието на много хора да свалят натрупаните през зимата килограми. Така започва търсенето на подходящ хранителен режим и тренировъчна програма.

Ако сте от онези, които са готови на повече жертви, за да влязат във форма, можете да опитате т.н. кетонна диета. Но преди това:

Какво представлява?

Това е хранителен режим, чиято цел е да намали теглото като намаля общия прием на калории и редуцира до минимум приема на въглехидратни храни. При него се приемат главно белтъчини и мазнини, именно затова е препоръчан само за онези, които са готови да се подложат на повече лишения. Така вкарваме тялото си в състояние на кетоза.

Какво представлява кетозата?

Кетозата е метаболитно състояние, при което част от енергийното захранване на тялото идва от кетони в кръвта, за разлика от състоянието на гликолиза, в което кръвната глюкоза осигурява енергия. Кетозата е резултат от метаболизирането на мазнините, за да се осигури енергия.

Кои храни можем да консумираме?

месо, филе, шунка

яйчни белтъци, като на всеки 7-10 белтъка, е желателно да има 2-3 жълтъка.

пълномаслени сирена, извара

бели риби, рибни филета

морски дарове

протеинови напитки

обезлактени млечни продукти

масло, студено пресовани растителни масла, маслини, сметана, хайвер, майонези, топени сирена

ядки

При тази диета, задължителна е консумацията на огромни количества зеленчуци, като е добре да избягвате приема на тестени изделия, плодове, бобови култури, картофи.

Колко време трае?

Желателно е този високо въглехидратен режим да се провежда между 4 и 8 седмици като след изтичането на този период е добре да последват 4-6 седмици поддържаща, балансирана диета.

Какви са ползите от кето диетата?

Има много предимства, които идват с кето: от загуба на тегло и повишаване на енергийните нива до терапевтични медицински приложения. Повечето хора могат безопасно да се възползват от диетата с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Ето някои от основните ползи:

Загуба на тегло;

Контрол върху кръвната захар;

По-силен фокус;

Повишена енергия и контрол върху глада;

Контрол върху холестерола и кръвното налягане;

Срещу акне.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес