Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инсулиновата резистентност - защо възниква и как да се справим

02 януари 2019, 12:59 часа

Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките в организма не реагират достатъчно чувствително на инсулина. Този хормон се произвежда в задстомашната жлеза (панкреас). Неговата функция е да бъде ключът, който отваря клетката, за да приеме тя глюкозата и да я превърне в енергия. В определени случаи обаче инсулинът не може да се свърже с нужния рецептор. Така глюкозата остава в кръвта, а клетката гладува.

Постоянно повишените нива на кръвната захар пък са сериозен риск за диабет тип 2, предупреждават лекари, цитирани от сайта Bolenzdrav.com. Затова и хората с това състояние са застрашени в много по-голяма степен да развият захарна болест. Ето защо си заслужава да положим наистина сериозни усилия за нормализиране на кръвната захар.

Причини за състоянието

Биохимичните процеси, които водят до инсулинова резистентност още не са напълно изяснени. Ясно е, че има известна генетично предразположение. Ако родителите ви, бабите и дядовците ви са имали диабет, рискът е по-голям. Но това не бива да се приема с фатализъм като нещо неизбежно!

Голямо влияние оказва начинът на живот. На първо място е затлъстяването или наднорменото тегло. Най-опасно е коремното затлъстяване, наричано в медицината абдоминално. Човек може като цяло да не е много пълен, но на корема се оформя нещо като възглавница от мастни отлагания. Те са особено вредни, защото с времето започват да отделят вещества, които объркват метаболизма като цяло, нарушават хормоналния баланс и вредят на сърдечносъдовата система.

Противно на масово разпространените представи, проучванията сочат, че не само високата консумация на прости въглехидрати и захар създават проблем. Хората с проблемна кръвна захар често ядат и то в голямо количество храни с високо съдържание на животински и други наситени мазнини (палмово масло).  

Как се поставя диагнозата?

При инсулинова резистентност кръвната захар на гладно може да е в стойности, близки до граничните. Понеже в профилактичните изследвания се гледа само тя, проблемът може да остане дълго време неразпознат. Трябва да се проверят нивата на инсулина, които се оказват много високи. След това се изчислява съотношението между инсулин и кръвна захар, тъй нареченият HOMA индекс. Стойности над 2,5 сочат инсулинова резистентност. При пациенти със захарна болест този индекс обикновено е около и над 5.

Друг начин да се разбере дали организмът има проблем с обмяната на въглехидратите е тестът за глюкозна толерантност. При него на гладно се изпива определено количество глюкоза, а нивата на кръвната захар се мерят след два часа. По това се съди дали организмът успява да преработи правилно въглехидратите.

Защо рискът за диабет е по-голям?

При предиабет стойностите на кръвната захар вече са леко повишени, а тези на инсулина – силно завишени. Обикновено липсват симптоми и затова състоянието протича дълго време неоткрито. Инсулиновата резистентност е сериозен риск за развитието на захарна болест. Затова тя се окачествява като състояние, която я предхожда - предиабет. Ако не се вземат мерки, вероятността от диабет е в пъти по-голяма, отколкото при хората с нормална кръвна захар.

За щастие има много неща, които човек може да направи и да промени начина си на живот. При повечето хора състоянието е обратимо, но са необходими  дисциплина и настойчивост. Инсулиновата резистентност не е грип и не минава за една седмица! Нужна е трайна промяна в начина на живот и на мисленето.

Част е от метаболитния синдром

Проблемите с кръвната захар са част от един по-голям проблем - метаболитният синдром. При него се наблюдават още:

- коремен тип затлъстяване;

- склонност към повишаване на кръвното;

- повишени триглицериди;

- повишена пикочна киселина.

Хората с подобен проблем могат да развият както диабет, но и подагра, хипертония, както и други сърдечно-съдови заболявания.

Как да преодолеем инсулиновата резистентност?

Първата задача е да се свали излишното тегло. Така ще се нормализира и кръвната захар. Много хора не осъзнават какъв сериозен проблем са излишните килограми. Интересното е, че при някои хора дори незначително покачване на теглото с 4-5 кг може да доведе до проблеми с кръвната захар - особено ако тези килограми са концентрирани в коремната област.

Основните насоки за диета почиват на принципите за здравословно хранене, така че не само може, но и трябва да станат част от живота ви занапред по принцип. Не става дума за диета, която се спазва 2-3 седмици, а за трайна промяна в навиците! Няма строги забрани, но има храни които могат да се ядат неограничено и такива които се приемат съвсем малки количества. Ключовата дума е "разнообразие".

Въглехидрати

Някои храни много по-бързо от други се превръщат в глюкоза и повишават кръвната захар. Такива са захарните и тестените изделия от бяло брашно. В допълнение те често съдържат всякакви оцветители, консерванти и емулгатори, за да добият по-привлекателен търговски вид. Тези неестествени за организма химикали обаче допълнително натоварват обмяната на веществата. Казано с прости думи, ако имате проблеми с кръвната захар, трябва да избягвате храни със захар и бяло брашно.

За предпочитане са пълнозърнестите продукти, овесените ядки, както и въглехидратите от варива и зеленчуци, например картофи. Картофите е добре да се приготвят по-често печени, отколкото варени. Така за усвояването им са нужни повече усилия от страна на организма.

Начин на готвене и големина на порцията

Има значение и начинът на приготвяне на храната. Избягва се пърженето, като предпочитание се отдава на печене, задушаване и готвене на пара.

Големината на порциите е друг проблем. Днес за нормално ядене се смята количество храна, което е поне два пъти по-голямо от това, което хората са изяждали през 70-те години. Мнозина се тъпчат по навик или защото вкусът им харесва. Препоръчителният размер на порция месо например е колкото карта за игра или най-много с големината на собствената длан.  

Кои са добрите мазнини?

Мазнините са ключов момент за справяне с инсулиновата резистентност.

Има проучвания, че наситените мастни киселини и мастните отлагания по корема (абдоминално затлъстяване) карат черния дроб да синтезира повече захари, които попадат в кръвта. Тези захари много трудно се разграждат от мускулите и също допринасят за колебанията на глюкозата в кръвта.

Когато става дума за мазнини, вредни са не само тлъстите меса, но прекомерната консумация на мазни сирена, както и на готови сладкиши. В тях често има много индустриално преработени трансмазнини, добити главно с палмово масло. Такива са шоколадови вафли, течен шоколад, малки сладкиши, бисквити и други. Консумацията им също трябва да бъде ограничена.

Затова пък мазнините от тлъста риба (сьомга, скумрия), както и от авокадо също са полезни. Има доказателства, че авокадото намалява апетита за вредни храни, затова диетолозите съветват да хапваме няколко парченца още на закуска.

Фруктозата от плодове и зеленчуци не вреди

Плодовете и зеленчуците също са източници на захари, но в тях те са под формата на фруктоза. Тя води до по-плавно покачване на кръвната захар. Освен това в тях се съдържат много фибри и полезни хранителни вещества - растителни антиоксиданти, витамини, минерали и микроелементи. Те са много важни за запазването на правилната обмяна на веществата в организма въпреки възрастовите промени, които неизбежно настъпват.

Сушените плодове обаче трябва да се избягват, съветва доц. Малина Петкова, ендокринолог от София. Поради дехидратацията в тях има по-голяма концентрация на плодови захари, затова при проблем с кръвната глюкоза може да хапваме съвсем малки количества. Същата препоръка важи и за ядките - нормалната порция е 10-ина бадеми, лешници или орехи.

Автор: Илияна Ангелова

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес