Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имате ниско кръвно налягане? Всичко, което трябва да знаете

06 юни 2024, 15:59 часа

Ниското кръвно налягане обикновено се счита за кръвно налягане, по-ниско от 90 милиметра живачен стълб (mm Hg) за горното число (систолно) или 60 mm Hg за долното число (диастолно).

Това, което се счита за ниско кръвно налягане за един човек, може да е нормално за друг. Ниското кръвно налягане може да не причини забележими симптоми или може да причини замаяност и припадък. Понякога ниското кръвно налягане може да бъде животозастрашаващо.

Причините за ниско кръвно налягане варират от дехидратация до сериозни медицински състояния. Важно е да разберете какво причинява ниското кръвно налягане, за да може да се лекува, ако е необходимо.

Видове

Видовете ниско кръвно налягане включват:

Ортостатична хипотония (постурална хипотония)

Това е внезапно спадане на кръвното налягане при изправяне от седнало положение или след легнало положение. Причините включват дехидратация, продължителна почивка на легло, бременност, определени медицински състояния и някои лекарства. Този тип ниско кръвно налягане е често срещано при възрастни хора.

Постпрандиална хипотония

Това спадане на кръвното налягане настъпва 1 до 2 часа след хранене. Най-вероятно е да засегне по-възрастните хора, особено тези с високо кръвно налягане или заболявания на автономната нервна система като болестта на Паркинсон. Яденето на малки ястия с ниско съдържание на въглехидрати, пиенето на повече вода и избягването на алкохол може да помогне за намаляване на симптомите.

Вижте още: За какво ни говорят близките граници на кръвното налягане

Неврално медиирана хипотония

Това е спад на кръвното налягане, който се случва след дълго стоене. Този тип ниско кръвно налягане засяга предимно млади възрастни и деца. Може да е резултат от неправилна комуникация между сърцето и мозъка.

Множествена системна атрофия с ортостатична хипотония

Наричано още синдром на Shy-Drager, това рядко заболяване засяга нервната система, която контролира неволеви функции като кръвно налягане, сърдечен ритъм, дишане и храносмилане. Свързва се с много високо кръвно налягане в легнало положение.

Симптоми

Симптомите на ниско кръвно налягане (хипотония) могат да включват:

  • Замъглено или избледняващо зрение
  • Замаяност или замаяност
  • Припадък
  • Умора
  • Проблеми с концентрацията
  • гадене

За някои хора ниското кръвно налягане може да е признак на скрито здравословно състояние, особено когато спада внезапно или протича със симптоми.

Внезапното понижаване на кръвното налягане може да бъде опасно. Промяна от само 20 mm Hg - например спад от 110 mm Hg систолно на 90 mm Hg систолно - може да причини замаяност и припадък. А големи капки, като тези, причинени от неконтролирано кървене, тежки инфекции или алергични реакции, могат да бъдат животозастрашаващи.

Изключително ниското кръвно налягане може да доведе до състояние, известно като шок. Симптомите на шок включват:

  • Объркване, особено при възрастни хора
  • Студена, лепкава кожа
  • Намаляване на цвета на кожата (бледност)
  • Бързо, плитко дишане
  • Слаб и ускорен пулс

Кога да посетите лекар

Ако имате симптоми на изключително ниско кръвно налягане (хипотония) или шок, потърсете спешна медицинска помощ.

Повечето лекари смятат кръвното налягане за твърде ниско само ако причинява симптоми. Случайно леко замайване или замаяност може да бъде причинено от много неща, като например прекарване на твърде много време на слънце или в гореща вана. Важно е да посетите лекар, за да получите правилна диагноза.

Ако имате постоянно ниско кръвно налягане, но се чувствате добре, вашият лекар може просто да ви наблюдава по време на рутинни здравни прегледи. Може да е полезно да записвате симптомите си, кога се появяват и какво правите по това време.

Причини

Кръвното налягане се определя от количеството кръв, което сърцето изпомпва, и количеството съпротивление на кръвния поток в артериите. Измерването на кръвното налягане се дава в милиметри живачен стълб (mm Hg). Има два номера:

Систолично налягане. Първото (горното) число е налягането в артериите, когато сърцето бие.

Диастолично налягане. Второто (долното) число е налягането в артериите, когато сърцето почива между ударите.

Американската сърдечна асоциация категоризира идеалното кръвно налягане като нормално. Идеалното кръвно налягане обикновено е по-ниско от 120/80 mm Hg.

Кръвното налягане варира през деня в зависимост от:

  • Позиция на тялото
  • Дишане
  • Храни и напитки
  • Лекарства
  • Физическо състояние
  • Стрес
  • Време на деня

Кръвното налягане обикновено е най-ниско през нощта и рязко се повишава при събуждане. Някои здравословни състояния и употребата на лекарства могат да причинят ниско кръвно налягане.

Състояния, които могат да причинят ниско кръвно налягане

Медицински състояния, които могат да причинят ниско кръвно налягане, включват:

Бременност

Промените по време на бременност причиняват бързо разширяване на кръвоносните съдове. Промените могат да доведат до спадане на кръвното налягане. Ниското кръвно налягане е често срещано явление през първите 24 седмици от бременността. Кръвното налягане обикновено се връща към нивата отпреди бременността след раждането.

Състояния на сърцето и сърдечните клапи

Инфаркт, сърдечна недостатъчност, заболяване на сърдечната клапа и изключително ниска сърдечна честота (брадикардия) могат да причинят ниско кръвно налягане.

Болести, свързани с хормони (ендокринни нарушения)

Състояния, засягащи паращитовидните или надбъбречните жлези, като болестта на Адисън, могат да причинят спадане на кръвното налягане. Ниската кръвна захар (хипогликемия) и понякога диабетът също могат да понижат кръвното налягане.

Дехидратация

Когато тялото няма достатъчно вода, количеството кръв в тялото (обемът на кръвта) намалява. Това може да доведе до спад на кръвното налягане. Треска, повръщане, тежка диария, прекомерна употреба на диуретици и усилени упражнения могат да доведат до дехидратация.

Загуба на кръв

Загубата на много кръв, като например при нараняване или вътрешен кръвоизлив, също намалява обема на кръвта, което води до сериозен спад на кръвното налягане.

Тежка инфекция (септицемия)

Когато инфекция в тялото навлезе в кръвния поток, това може да доведе до животозастрашаващо спадане на кръвното налягане, наречено септичен шок.

Тежка алергична реакция (анафилаксия)

Симптомите на тежка алергична реакция включват внезапно и драматично спадане на кръвното налягане.

Липса на хранителни вещества в диетата

Ниските нива на витамин B-12, фолат и желязо могат да попречат на тялото да произвежда достатъчно червени кръвни клетки (анемия), което може да доведе до ниско кръвно налягане.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес