Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората с тези заболявания не трябва да ядат банани

07 март 2023, 21:05 часа

Бананите съдържат голямо количество калий и магнезий, поради което консумацията им оказва положителен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система. Тези минерали също така насищат мозъка с кислород. Но бананите могат да се окажат вредни, най-вече при наличието на някои заболявания.

Заболяванията, при които не трябва да се ядат банани

Бананът премахва течността от тялото, което води до сгъстяване на кръвта. Повишаване на вискозитета на кръвта с последващо намаляване на притока на кръв към отделни органи или части на тялото - този факт е неблагоприятен за хора с разширени вени и за мъже с еректилна дисфукция.

Поради тази причина е нежелателно да се ядат банани от пациенти с тромбофлебит, коронарна болест на сърцето и всички останали, които са се оплакват от повишено съсирване на кръвта.

Хората с тези заболявания задължително трябва да ядат банани

При някои хора бананите могат да причинят подуване на корема и затова консумацията им не се препоръчва при синдром на раздразнените черва. Този плод не е препоръчителен и при наднормено тегло, тъй като е висококалоричен.

Изкуственото узряване на бананите допринася за това, че определена част от сложните въглехидрати (нишесте и фибри) се превръщат във въглехидрати с висок гликемичен индекс, което означава, че този плод е вреден за диабетиците.

Бананите, отглеждани в изкуствени промишлени условия, много често съдържат повишено количество канцерогени тиабендазол и хлорамизол. Тези пестициди обикновено се използват за унищожаване на вредители.

Учени: Хората с това заболяване задължително трябва да ядат картофи и банани

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес