Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората с тези две кръвни групи са с най-висок риск от инфаркт

05 януари 2023, 15:46 часа

Хората с определени кръвни групи са с по-висок риск от инсулт.

Една от водещите причини за смърт в Съединените американски щати са сърдечно-съдовите заболявания. Проучванията показват, че вероятността от развитие на такива заболявания е пряко свързана с кръвната група.

Кръвните групи, които са с най-висок риск от инфаркт

В определени случаи рискът от развитие на сериозни заболявания при наличие на определена кръвна група се увеличава с 51%. Вероятността от развитие на заболявания като миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност, дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия при хора с различните кръвни групи (първа, втора, трета и четвърта) е съответно 8%, 10%, 51% и 47%.

Учени: Хората с тази кръвна група живеят най-дълго

Д-р Дъглас Гугенхайм, който е хематолог в клиничния и изследователски отдел по медицина на Пенсилвания към Университета на Пенсилвания, счита, че основната причина за повишения риск от развитие на определени заболявания са протеините, които се намират в кръвта на втора (A ), трета (В) и четвърта кръвна група (АВ). Те провокират възникване на възпалителни процеси и в случая е по-изразено запушването на вени и артерии.

Ако говорим за хора с първа кръвна група (О), тогава те са по-малко склонни да образуват кръвни съсиреци, но са по-застрашени от нарушения на кръвосъсирването.

Учени: Това е "най-силната" кръвна група

„Методът за определяне на кръвната група на човек е сравнително прост, не изисква специални финансови разходи и се използва широко. Общопрактикуващите лекари могат да използват тази информация за предотвратяване и лечение на сърдечно-съдови заболявания, а здравните специалисти могат да обмислят включване на информация за кръвната група в бъдещи клинични изпитвания, за да оценят рисковете и подходите за лечение“, споделя д-р Гугенхайм.

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и на консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес