Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората от тази кръвна група са по-защитени от сериозни заболявания

19 август 2021, 08:15 часа

Учени успяха да намерят връзка между кръвната група на човек, неговата податливост към болести и инфекции, както и продължителността на живота му.

Кръвните групи се класифицират като I, II, III и IV група въз основа на наличието на антигени в тях. Антигенът е вид протеин от червените кръвни клетки.

И така, две проучвания показват, че собствениците на I-ва кръвна група са много по-малко склонни да страдат от сериозни заболявания, отколкото всички останали. Сериозни заболявания заплашват най-вече хората с II-ра кръвна група .

Наличието на гена ABO, който присъства при хора с кръвни групи II, III и IV, увеличава риска от инфаркт, коронарна болест на сърцето и като цяло сърдечно-съдови нарушения. Притежателите на I-ва група нямат този ген, което означава, че страдат от сърдечни заболявания много по-рядко.

Освен това учените са установили, че генът ABO влияе върху функцията на човешкия мозък. В тази връзка хората с кръвни групи II, III и IV са с 82%  по-висок риск от тези с кръвна група I да се сблъскат с нарушени познавателни способности, загуба на паметта и развитие на деменция.

Учените стигат до извода, че хората с кръвна група II са по-склонни от останалите да развият рак на стомаха.

Заслужава да се отбележи, че според изследователи кръвната група единствено може да допринесе за развитието на определени видове заболявания, но не и да ги причини. В тази връзка учените препоръчват да се води здравословен начин на живот и да не се пропускат профилактичните прегледи. 

Важно: Статията е с информативен характер! Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да се използва за поставянето на диагноза или назначаване на лечение. 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес