Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хапче ни мотивира да спортуваме

15 юни 2012, 12:57 часа

Диетичните магазини и аптеките са пълни с разни медикаменти, които обещават да намалят апетита и килограмите. Сега учените са се насочили към разработката на нов начин за регулиране на теглото – те открили потенциално хапче, което ще ни кара да спортуваме по-здраво.

Изследователи от университета Цюрих, Швейцария, открили, че когато се вдига нивото на определен хормон в мозъка на мишките, това ги кара да тичат по-бързо, предаде Дейли Мейл.

Учните твърдят, че хормонът еритропоетин (Епо) има благоприятен ефект, но в същото време не увеличава броя на червените кръвни клетки в организма.

Потенциалното хапче би помогнало на хора, които страдат от затлъстяване и Алцхаймер, тъй като се знае, че физическата активност при тези заболявания ще подобри тяхното състояние.

Един от авторите на изследването, Макс Грасман, каза: „С това проучване показахме че Епо увеличава мотивацията за спортуване и движение”.

Вероятно е също Епо да има страшно положителен ефект и върху настроението на хората и може да се използва при лечение на депресивни състояния”, продължи специалистът.

Изследователите, които публикували резултатите си онлайн в The FASEB Journal, сравнили поведението на три типа мишки: такива, които не са третирани с нищо, други, на които е инжектират човешкия хормон Епо, и тези, чийто мозък е генетично модифициран за производството на такъв хормон.

Проучването доказало, че мишките, които са с наличие на Епо в мозъка, тичат по-бързо и по-дълго в сравнение с останалите.

Ако не можем да постигаме ефект от упражнения само с хапче, а не с усилени тренировки, то може би пък можем да сложим доза мотивация в него, за да накараме хората да спортуват”, каза доктор Джералд Уайсмен, автор на изследването.

Редактор: Десислава Симова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес