Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Греяна ракия с мед гони вирусите далеч: Така ли е?

22 януари 2024, 08:08 часа

Варенето и консумацията на ракия са тясно свързани с корените и традициите ни. Дедите ни са считали ракията за универсален лек, който помага при болести, които те не разбирали, но усещали благотворното влияние на спиртната напитка в чашите върху здравето им. Тайната на чудотворното действие на ракията се крие в съдържанието на алкохол, на спирт, който помага и за облекчаване на възпаленото гърло, приложен външно като компрес, и за понижаване на високата температура при консумация на ракия или друга спиртна течност и последващото изпотяване, и за лошото настроените и тревогите.  

Ракията, това традиционно българско питие, приготвяно от плодове или зърнени култури, се консумира у нас и под формата на ароматна и още по-полезна греяна ракия, която се пие гореща и има за цел да затопли организма и да подпомогне борбата му с вирусите през мразовитите зимни дни и в сезона на грипа. Наистина ли помага греяната ракия да държите вирусите далеч, или това е мит? На какво се дължи полезното ѝ действие и как да си приготвите ароматна греяна ракия с мед ще научите сега.

Греяна ракия с мед – гони ли вирусите далеч?

Още: Как се пие „правилно" ракия по стара българска традиция?

Медът изобщо няма да го обсъждаме, тъй като вярваме, че ползите от консумацията му не са тайна за вас. Пчелният продукт е сред най-полезните, които може да сложите на трапезата си и се препоръчва консумацията му и при вирусни инфекции и грип. Медът в греяната ракия е в малки количества, но те са достатъчни, за да се възползвате от благотворното му въздействие върху организма. Не на него обаче или поне не само на него се дължи силата на греяната ракия да гони вирусите далеч, както смятали някога дедите ни, поръчвайки си греяна ракия в кръчмата или приготвяйки си я сами в дома. А прави ли са били те, или  здравословните ползи от греяна ракия с мед в това отношение са силно преувеличени? Потърсихме медицински факти по темата алкохол като цяло, а не само ракия в частност, и как той влияе, ако изобщо влияе върху вирусните заболявания, които ни грозят.

1. Мит е, че с консумацията на алкохол се случва вътрешна дезинфекция и убивате вирусите. Да, алкохолът убива вируси, но външно – върху кожата ви и когато е с концентрация 70% или над 70%. Със сигурност алкохолът в чашата ви е далеч под тези проценти, не пиете чист спирт все пак, така че алкохолът, който пиете, всъщност няма никаква полезност по отношение на унищожаването на вирусите. Алкохолът не помага за убиването на вируси на настинка или други микроби в тялото ви.

2. Тези, които ви препоръчват да пиете една ракия, за да оздравеете, всъщност не знаят медицинските факти и категорично грешат. Според последните проучвания дори малки количества алкохол могат да причинят вазодилатация – разширяване на кръвоносните съдове, което води до влошаване на хремата и самочувствието, а не до това да се почувствате по-добре.

3. Ако считате, че алкохолът е полезен при кашлица, защото го виждате като съставка в сиропите за лечението ѝ, то имайте предвид, че алкохолът не е там, за да излекува кашлицата, а защото някои от съединенията, открити в лекарствата за кашлица, не се разтварят лесно във вода, но се разтварят в етанол (алкохол). Така че и това оправдание да напълните чашата си с алкохол отпада.

Още: Какво е най-добре да се пие, за да не ни е студено?

4. Алкохолът бил той и чудотворната ни българска ракия, дехидратира, а последното, от което се нуждае страдащият от грип или вируси, е именно дехидратацията.

Източник: Healthline

Как тогава дедите ни наистина са усещали подобрение при консумация на греяна ракия?

Тайната на тази загадка се крие в няколко факта:

Още: Как се прави греяна ракия в различните краища на България?

  • греяната ракия се консумира гореща, тя изпотява, а изпотяването сваля температурата и „гони“ вирусите,
  • греяната ракия съдържа подправки, някои от които са известни с полезното си действие при оплакванията, свързани с вирусни заболявания – болки в гърлото, хрема и прочие – черен пипер и карамфил например,
  • греяната ракия съдържа мед, който е безценен помощник при вирусни заболявания и като цяло за поддържане на добро здраве, а сред най-важните му свойства са антимикробните, благодарение на които е ефективно средство за облекчаване на някои симптоми на настинката като кашлицата,
  • комбинацията от топлина, пара, пикантни подправки и течности може да помогне за облекчаване на симптоми като запушен нос и възпалено гърло, така че дедите ни определено не са си внушавали, лекувайки се с греяна ракия с мед преди развитието на фармацията.

Какво ни липсва? Рецептата за чудото, което ще ви помогне в сезона на грипа – греяна ракия с мед

Греяна ракия с мед – ето как да я приготвите

Половин литър ракия и 100 грама мед се загряват на котлона, докато кипнат. Внимание обаче – няма да консумирате 500 мл. ракия, количеството е за цялата рода, за вас – едно малко питие или 50 грама е дозата, която е лековита и достатъчна. След като ракията кипне с меда, се слагат подправките – черен пипер, карамфил, някои добавят и стафиди или любимите си плодове за повече аромат и вкус.

Още: По какво се различава гръцката ракия от нашата?

Тайната на греяната ракия е не само в добавянето на мед и пикантни подправки, но и в консумацията – изпива се чашката с греяна ракия с мед, докато е гореща, взима се горещ душ, обличат се топли дрехи и се стои на топло и под завивка до изпотяването на болния. Именно това изпотяване ще допринесе болният да се почувства по-добре, а температурата му да се понижи, така че следвайте стъпките и консумирайте греяна ракия с мед именно така, за да почувствате облекчение.

Статията не замества лекарска консултация и не насърчава прекомерната употреба на алкохол или употребата от непълнолетни лица.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес