Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо чаят с лимон е доста безполезен

11 ноември 2021, 07:45 часа

Любителите на чая добавят лимон към него. Всеизвестен факт е, че цитрусовият плод е богат на витамин С, който е изключително ценен за организма най-вече при наличието на инфекция.

Но оказва се, че тази напитка далече не е чудотворна опция, на която може да разчитаме, когато сме болни. 

Диетолозите обръщат внимание на факта, че към лимона трябва да се отнасят с повишено внимание най-вече хората със заболявания на стомашно-чревния тракт.

За напълно здравия човек консумацията на този плод не би довела до никакви проблеми. Но ако човек има повишена киселинност на стомаха и страда от заболявания на храносмилателния тракт, например гастрит, гастродуоденит, той трябва да бъде внимателен с киселия плод.

Експертите изтъкват, че това не е единствената причина да не препоръчват консумацията на чай с лимон.

Под въздействието на високата температура на чая съдържащият се в лимона витамин С се разрушава и на практика напитката с него губи голяма част от лечебните си свойства. Най-добрият вариант е лимоновият сок да се приема отделно.

Ако все пак не може да се откажете от чая с лимон, консумирайте го без притеснения, но задължително си набавяйте витамин С допълнително, защото под въздействието на високата температура той се разрушава.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес