Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кога смехът е симптом на сериозно заболяване

14 февруари 2024, 08:15 часа

Пристъпът на смях не винаги е здравословен. Може да е признак на сериозно заболяване. Ето защо понякога, когато ви е смешно, се нуждаете от лекар и цял курс на лечение.

Смехът може да причини главоболие. И това е причина да отидете на среща с невролог. Това състояние принадлежи към категорията на патологиите, предизвикани от Валсава. Когато се появи, трябва да разберете колко безопасно е за хората.

Какво още трябва да знаете за смеха?

Още: Това е най-доброто лекарство, подобрява имунната система и съня

Смехотерапията помага

Смехотерапията е истински метод за лечение, твърди невролог.„Това може да помогне на хората да се справят със стреса, да регулират емоциите и да подобрят физическото и психическото здраве. Това е нелекарствена интервенция, която подобрява имунната функция, повишава прага на дискомфорт, намалява стреса и подобрява сърдечната и белодробната функция.

Възможностите за лечение включват четене на книги и гледане на анимационни филми, забавни видеоклипове, разказване на вицове, обучение за отпускане на лицето, медитация, насърчаване на общо пеене и танци, ролеви игри и изпълнения на клоуни.

Смехотерапията може да помогне:

  • при тревожни и депресивни разстройства;
  • за намаляване на болката при синдроми на хронична болка;
  • за подобряване на работата на сърдечно-съдовата и ендокринната системи.

Смехът като симптом

Но смехът може да бъде и отчетлив симптом на опасна патология. Ето какви сериозни заболявания могат да се открият от пристъпи на смях.

1. Епилепсия

Още: Вицът за "твоята майка" е измислен още пр.н.е. 10-те най-древни вица в историята

Геластичните припадъци са редки епилептични прояви, характеризиращи се със смях или усмивка. Основните причини са развитието на хипоталамичен хамартом (тумор) или фокална локализация на епилептогенната зона в предния цингуларен кортекс, фронталните и темпоралните лобове.

2. Синдром на Ангелман

Това е рядко неврогенетично заболяване, характеризиращо се с микроцефалия, тежък интелектуален дефицит, нарушение на говора, епилепсия, атактични движения, протрузия на езика, пароксизми на смях, нарушения на съня и хиперактивност. Възниква в резултат на генно увреждане и се среща при един на 12-20 хиляди души.

3. Псевдобулбарен афект

Псевдобулбарният афект (PBA) се характеризира с неконтролируем плач или смях, които могат да бъдат непропорционални или неподходящи за околната среда и ситуацията. Изразяването на емоции обаче не води до чувство на облекчение. Продължителността и тежестта на атаките не могат да бъдат контролирани от пациента.

PBA може да се развие при болест на Паркинсон, множествена склероза, травматично мозъчно увреждане, болест на Алцхаймер, инсулт, мозъчен тумор, амиотрофична латерална склероза.

Още: Вярно ли е, че смехът е полезен за здравето

4. Предвестник на инсулт

Медицински статии описват няколко епизода на патологичен смях, предхождащи развитието на преходна исхемична атака (TIA) или инсулт.

5. Синдром на Турет

Пациентите със синдром на Турет могат да проявяват социално неприемливо поведение като част от заболяването. Те могат да са "източник" на патологичен смях - най-неподходящия и епизодичен.

Източник: "Д-р Питер"

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес