Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ежедневните разходки могат да предпазят пациентите от смърт след инсулт

17 юли 2024, 10:33 часа

Възстановяването след инсулт е дълъг и труден процес, който изисква сериозни промени в начина на живот. Учените са предложили на такива пациенти много прост и достъпен начин да удължат живота си. Основното нещо е да не бъдете мързеливи.

В изследването на Университета в Калгари са участвали 895 доброволци, които са претърпели инсулт. Средната им възраст е била 72 години. Данните на участниците били сравнени с тези на 97 800 души, които никога не са имали инсулт. Изследователите се фокусирали върху оценката на ежедневната физическа активност на участниците и смъртността от всички причини и в двете групи.

Доброволците попълнили въпросници, в които подробно описали ежедневната си физическа активност, която включвала не само ходене, бягане, колоездене и силови тренировки, но и работа в градината. Участниците са наблюдавани в продължение на около 4,5 години. През този период в групата на доброволците, които са претърпели инсулт, 15 % от тези, които са отделяли поне половин час дневно за физическа активност, са починали. Сред тези, които са претърпели инсулт, но са водили по-малко подвижен начин на живот, са починали 33% от участниците. В контролната група, сред физически активните хора, смъртността е била 4 %, докато в по-инертната група тя е била 8 %.

Ефект само за 3 минути: Какви промени настъпват в тялото по време на едночасова разходка

След коригиране на данните изследователите установяват, че пациентите след инсулт, които ходят пеша или се занимават с друга физическа активност поне 3-4 часа седмично, имат 54% по-нисък риск от смърт по каквато и да е причина в сравнение с хората със същата история, които не ходят. Забележително е, че изследователите са установили най-голямо намаление на смъртността в групата на участниците на възраст под 75 години. Минималното ниво на ежедневна физическа активност увеличава шансовете им да живеят по-дълго с 80%.

"Нашите резултати показват, че физическата активност може да намали дългосрочната смъртност от всякакви причини при преживелите инсулт. Особено подчертаваме това откритие за по-младите пациенти, тъй като те могат да получат огромни ползи за здравето си от ходене пеша само за тридесет минути на ден", съобщават авторите на изследването.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес