Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доценти в сериозен спор дали противогрипните ваксини са ефективни

17 януари 2019, 09:18 часа

Ефективни ли са противогрипните ваксини? Според доц. Андрей Чорбанов, завеждащ отделението по имунология към БАН, противогрипните ваксини не са ефективни. Ако бяха, щеше всички европейци да се ваксинират на 100%, каза той. И посочи, че ЕК още дава милиони за разработване на ефективна ваксина срещу грип.

Доцентът изрично подчерта, че не такъв е случаят с ваксината против морбили и въобще задължителните ваксини, като каза, че горещо препоръчва тази имунизация.

Това, което е особено при противогрипните ваксини, е, че тяхната ефективност е между 30 и 70% според това кои щамове са включени в съответната ваксина. А кои щамове се включват зависи от служба на Световната здравна организация (СЗО), която специално следи какви щамове се появяват. Това заяви доц. Атанас Мангъров пред Нова телевизия, според който обаче и 30% не е малко.

В България, по данни на РЗИ са се ваксинирали 12 600 души. И на директен въпрос дали тези хора ще се разболеят, доц. Чорбанов коментира, че може да има небалансиран имунен отговор т.е. че може да се разболеете, а може и като сте ваксинирани и се разболеете, да изкарате болестта по-леко. Ще дадете едни пари за нещо, за което можете и да не ги дадете, добави той. Мангъров не се съгласи за ефективността, макар да призна, че може и да сте ваксиниран, но изобщо да не ви помогне. Той даде пример със ситуация от Япония, където ваксинирали задължително учениците против грип и после спрели, а изследванията показвали около 41 000 по-малко смъртни случаи заради грип.

Чорбанов каза и нещо друго интересно – няма да се разболеем само срещу щам на грип, срещу който тялото ни произвежда антитела, защото вече го е изкарало. Но щамовете при грипа са прекалено много и различни.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес