Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Днес е Световният ден за превенция срещу самоубийствата

10 септември 2014, 13:52 часа

10 септември е обявен от Световната здравна организация (СЗО) за Световен ден за превенция на самоубийствата. Той се отбелязва от 2004 г. Инициативата за честването му е на Международната организация за превенция на самоубийствата.

Самоубийството е комплексен проблем, за който няма една единствена причина. То е резултат от комплексното взаимодействие на биологични, генетични, психологически, социални, културални фактори и фактори на средата.Трудно е да се обясни, защо някои хора решават да извършат самоубийство, докато други- в подобна или по-тежка ситуация, не взимат такова решение. Всъщност, повечето от самоубийствата могат да бъдат предотвратени. Според изследвания психичните разстройства и заболявания са водещи фактори за суицидно поведение.

Най-висок е рискът при лица с депресия, следвана от алкохолизъм, наркомании, шизофрения.

Опитите за самоубийство са най-чести по време на криза. Най-голямо значение за суицидните действия имат емоционалните и импулсивните реакции. Субективните мотиви могат да бъдат разочарования, загуба на близък или страх от такава, страх от болест (вкл. рецидив на психично или раково заболяване), страх от негативно мнение или отношение на други хора, самота, изолация, загуба на смисъл на живота, преживяване на празнота, неспособност за приспособяване.

Каквито и да са проблемите, чувствата и мислите на суицидната личност, те са еднакви по целия свят -чувства на тъга, на самота, на безпомощност, на безнадеждност, на ниска самооценка, на вина и депресия, мисли -"Иска ми се да съм умрял/а", "Не мога да направя нищо", "Не мога повече", "Аз съм неудачник и бреме за другите", "Другите ще са по-щастливи без мен".

Не е желателно подобни изказвания да се подминават с лека ръка, особено когато са и повтарящи се.В такива случаи отделете малко от времето си за конкретната личност, предложете емоционална подкрепа, изслушайте притесненията му, без да давате съвети или решения, акцентирайте на позитивните емоции.

Истинската превенция на суицидното поведение започва с готовността да се разговаря за чувствата, мислите и натоварванията от определении житейски ситуации.

Хората, които имат суицидни мисли не трябва да се колебаят да потърсят и специализирана помощ.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес