Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолози разкриха триковете за плосък корем

06 октомври 2021, 22:55 часа

За плосък корем мечтаят не само жените, а и мъжете. Но последиците от нездравословния начин на живот дават отражение най-вече в тази част на тялото и често въпреки усилията си не успяваме да се сдобием с така желания плосък корем. Същевременно дори хората, които редовно спортуват, се оплакват от подуване на корема.

Оказва се, че тайната на плоския корем е изключително проста - около 75-80% от диетата ни трябва да се състои от пресни и минимално преработени храни. Диетолозите предлагат още няколко трика, за които едва ли предполагате.

1. Консумирайте повече храни, богати на витамин В, за да отслабнете в областта на корема

Психологическият стрес насърчава образуването на коремна мазнина. В стресова ситуация тялото произвежда по-големи количества от хормона кортизол.

Свръхпроизводството му може да доведе до отлагане на мазнини в областта на корема, споделя д-р Жанет Кимсал - диетолог и основател на Root Nutrition.

Постоянният стрес води до изчерпване на витамините В1, В2, В3, В6 и В12, които спомагат за поддържането на здрава нервна система и борбата с коремните мазнини.

Богати на витамин В са зеленолистните зеленчуци в тъмно зелен цвят, авокадото, слънчогледовите семена, бадемите, броколите, боба, лещата и цитрусовите плодове.

2. Консумирайте повече фибри

Мазнината в областта на корема, известна още като висцерална мазнина, е свързана с метаболитен синдром, диабет тип 2 и сърдечно-съдовите заболявания.

Консумацията на повече фибри е ефективен начин да се отървете от нея. Заложете на фибри, разтворими във вода. Те действат като пребиотик и благодарение на тях се синтезират мастни киселини с къса верига (SCFAs), а именно те водят до намаляване на висцералните мазнини.

Изберете храни с високо съдържание на разтворими фибри, като боб и бобови растения, овес и ечемик, кръстоцветни зеленчуци като броколи и брюкселско зеле.

3. Поръсвайте ястията си с подправки

Куркума, сминдух, джинджифил, индийско орехче, градински чай, мащерка, канела, къри чили, лют червен пипер и червен пипер могат да понижат нивата на кръвната захар, като подобрят инсулиновия отговор.

4. Откажете се от консумацията на подсладени напитки

Откажете се от консумацията на газирани напитки, сокове, плодов пунш, студен чай.

Те са основният виновник за наддаване на тегло, особено за натрупване на мазнини в областта на корема. Консумацията им увеличава риска от сърдечни заболявания, диабет, омазнен черен дроб, инсулт и болест на Алцхаймер. По-добре ги заменете с вода и зелен чай.

5. Забравете за големите порции и хапването на крак

Дори консумацията на здравословни храни може да причини подуване на корема, ако ги консумирате на крак или в големи порции. 

Когато хапвате бързо, в крайна сметка поглъщате повече въздух, а това води до подуване на корема.

Глутенът, млечните продукти и дори храните с високо съдържание на фибри могат да влошат състоянията като подуване на корема и газове, особено ако липсват необходимите ензими за адекватно храносмилане. 

6. Заложете на средиземноморска диета

Добре е поне 90% от избора ви на храна за деня да е в синхрон със средиземноморската диета. Тя се фокусира върху храни на растителна основа - пълнозърнести храни, зеленчуци, бобови растения, плодове, ядки, семена и подправки, както и мазна риба и пилешко месо в умерени количества. Зехтинът е основната мазнина в този режим.

7. Станете от масата, преди да се наситите

Това е най-простата стратегия за намаляване на калориите и за отслабване.

8. Комбинирайте пълноценната диета с упражнения

Ако ядете пълнозърнести храни, избягвате захарта и млечните продукти и залагате на редовни тренировки, с малко търпение и усилие от ваша страна ще загубите мазнини от долната част на корема.

9. Опитайте с периодично гладуване

Това може да помогне на тялото ви да изгори по-бързо мазнините. Ако удължите периода на гладуване до 11 или до обяд, ще изгорите по-бързо излишните калории.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес