Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цистит: Причини и симптоми

04 юни 2024, 15:19 часа

През повечето време циститът се случва, когато има инфекция, причинена от бактерии. Това се нарича инфекция на пикочните пътища. Инфекцията на пикочния мехур може да бъде болезнена и досадна. Може да се превърне в сериозен здравословен проблем, ако се разпространи в бъбреците ви.

Циститът може да възникне и като реакция на определени лекарства или лъчева терапия. Неща, които понякога дразнят пикочния мехур, като хигиенни продукти, спермицидно желе или продължителна употреба на катетър, също могат да доведат до цистит. Циститът може да възникне и като усложнение на друго заболяване.

Обичайното лечение на цистит, причинен от бактерии, е приемането на антибиотични лекарства. Лечението на други видове цистит зависи от причината.

Симптоми

  • Силно, постоянно желание за уриниране
  • Болка или усещане за парене при уриниране
  • Често отделяне на малки количества урина
  • Кръв в урината (хематурия)
  • Изпускане на мътна или силно миришеща урина
  • Дискомфорт в областта на таза
  • Усещане за натиск в областта под пъпа (корема)
  • Субфебрилна температура
  • При малки деца новите епизоди на случайно намокряне през деня също могат да бъдат признак на инфекция на пикочните пътища. Нощното напикаване в леглото само по себе си е малко вероятно да се случи поради инфекция на пикочните пътища

Кога да посетите лекар

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате признаци и симптоми, характерни за бъбречна инфекция. Те включват:

  • Болка в гърба или отстрани
  • Треска и втрисане
  • Гадене и повръщане

Ако развиете неотложно, често или болезнено уриниране, което продължава няколко часа или повече, или ако забележите кръв в урината си, отидете на лекар. Ако сте били диагностицирани с инфекция на пикочните пътища в миналото и развиете симптоми, които имитират предишна инфекция, отидете на лекар.

Също така се обадете на вашия лекар, ако симптомите на цистит се появят отново, след като сте приключили с антибиотичното лечение. Може да се наложи да опитате друг вид лекарство.

Причини

Вашата пикочна система включва бъбреците, уретерите, пикочния мехур и уретрата. Всички играят роля в премахването на отпадъците от тялото ви.

Вашите бъбреци са чифт органи с форма на боб, разположени към задната част на горната част на корема. Те филтрират отпадъците от кръвта ви и регулират концентрациите на много вещества.

Тръби, наречени уретери, пренасят урината от бъбреците до пикочния мехур. Пикочният мехур съхранява урината, докато почувствате нужда от уриниране. След това урината напуска тялото ви през уретрата.

Бактериален цистит

Инфекциите на пикочните пътища обикновено се появяват, когато бактерии извън тялото навлязат в пикочните пътища през уретрата и започнат да се размножават. Повечето случаи на цистит се причиняват от вид бактерии Escherichia coli (Е. coli). Но други видове бактерии също могат да причинят инфекции.

Бактериалните инфекции на пикочния мехур могат да се появят при жени след секс. Дори при тези, които не са сексуално активни, инфекции на пикочните пътища могат да се появят, тъй като женската генитална област често съдържа бактерии, които могат да причинят цистит.

Неинфекциозен цистит

Въпреки че бактериалните инфекции са най-честата причина за цистит, редица неинфекциозни фактори също могат да причинят възпаление на пикочния мехур. Някои примери включват:

Интерстициален цистит. Причината за това хронично възпаление на пикочния мехур, наричано още синдром на болезнения пикочен мехур, не е ясна. Повечето случаи се срещат при жени. Състоянието може да бъде трудно за диагностициране и лечение.

Цистит, свързан с лекарства. Някои лекарства, като някои лекарства, използвани за лечение на рак (химиотерапия), могат да причинят възпаление на пикочния мехур, тъй като разградените компоненти на лекарствата излизат от тялото.

Радиационен цистит. Радиационното лечение на тазовата област може да причини възпалителни промени в тъканта на пикочния мехур.

Цистит с чуждо тяло. Дългосрочната употреба на катетър може да направи бактериалните инфекции и увреждането на тъканите по-вероятни. И двете могат да причинят възпаление на пикочния мехур.

Химичен цистит. Някои хора може да са изключително чувствителни към химикали, открити в определени продукти. Те могат да включват пяна за вана, спрей за лична хигиена или спермицидно желе. Реакция от алергичен тип може да се случи в пикочния мехур, причинявайки възпаление.

Цистит, свързан с други състояния. Циститът понякога може да възникне като усложнение на други състояния, като диабет, камъни в бъбреците, увеличена простата или нараняване на гръбначния мозък.

Рискови фактори

Някои хора са по-склонни от други да развият инфекции на пикочния мехур или повтарящи се инфекции на пикочните пътища. Жените могат да имат този проблем. Основна причина е физическата анатомия. Жените имат къса уретра. Това означава, че бактериите, които могат да причинят инфекция, не трябва да пътуват толкова далеч, за да достигнат до пикочния мехур.

Може да сте изложени на по-голям риск от инфекции на пикочния мехур или повтарящи се инфекции на пикочните пътища, ако:

  • Сте сексуално активни. По време на секс бактериите могат да бъдат изтласкани в уретрата.
  • Използвате определени видове контрол на раждаемостта. Използването на диафрагма увеличава риска от UTI. Диафрагмите, които съдържат спермицид, могат да повишат риска още повече.
  • Сте бременни. Хормоналните промени по време на бременност могат да увеличат риска от инфекция на пикочния мехур.
  • Преминали сте през менопаузата. Промените в хормоните, които се случват след менопаузата, често могат да доведат до инфекции на пикочните пътища.

Други рискови фактори включват:

  • Нарушаване на потока на урината. Това може да се случи при състояния като камък в пикочния мехур или увеличена простата.
  • Промени в имунната система. Това може да се случи при определени състояния, като диабет, HIV инфекция и лечение на рак.
  • Дългосрочно използване на уринарни катетри. Тези тръби може да са необходими при хора с хронични заболявания или при възрастни хора. Продължителната употреба може да ви изложи на по-голям риск от бактериални инфекции, както и от увреждане на тъканите на пикочния мехур.
Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес