Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Човешки папилома вирус: Какво представлява и колко опасен е той?

12 юни 2024, 11:00 часа

Човешкият папилома вирус (HPV) е група от повече от 200 свързани вируса, всеки от които се идентифицира с номер или тип. Някои типове HPV могат да причинят здравословни проблеми, включително генитални брадавици и рак. HPV е най-разпространената полово предавана инфекция (ППИ) в световен мащаб, която засяга както мъже, така и жени.

Какво представлява HPV?

HPV е ДНК вирус от семейството на папиломавирусите, който инфектира епителните клетки на кожата и лигавиците. Предава се предимно чрез сексуален контакт, включително вагинален, анален и орален секс. Той обаче може да се разпространи и чрез пряк контакт кожа в кожа. Типовете HPV се категоризират в нискорискови и високорискови въз основа на връзката им с рака.

Нискорисковите HPV, като например типове 6 и 11, обикновено не са свързани с рак, но могат да причинят доброкачествени състояния като генитални брадавици. Тези брадавици могат да се появят по гениталиите, устата, гърлото или ануса и макар че обикновено не са вредни, могат да бъдат неприятни и да изискват лечение.

HPV: 3-те най-важни неща, които трябва да знаем за вируса

Високорисковите HPV, като типове 16 и 18, се свързват с различни видове рак. Тези типове могат да предизвикат промени в клетките, които заразяват, което води до състояния като рак на шийката на матката, анален рак, рак на орофаринкса (гърлото), рак на пениса, рак на вулвата и вагинален рак. HPV 16 и 18 са отговорни за около 70% от случаите на рак на маточната шийка в световен мащаб.

Колко опасен е HPV?

Опасността от HPV се крие в потенциала му да причинява рак. Постоянната инфекция с високорискови типове HPV може да доведе до клетъчни промени, които, ако не бъдат открити и лекувани рано, могат да прогресират до рак. Рискът е особено значителен за рака на маточната шийка, който остава една от водещите причини за смъртност, свързана с рак, сред жените по света, особено в региони с ограничен достъп до здравни грижи и скринингови програми.

Рак на маточната шийка: Това е най-известната и изследвана последица от HPV. Вирусът причинява почти всички случаи на рак на маточната шийка. Преминаването от инфекция с HPV към рак на маточната шийка обикновено отнема няколко години, което дава възможност за ранно откриване чрез редовни тестове за папиемаше и тестове за HPV.

3 000 са жертвите на рак, предизвикан от човешки папилома вирус годишно у нас

Други ракови заболявания: HPV може да причини и рак на ануса, пениса, вагината, вулвата и орофаринкса. Последният включва части от гърлото, основата на езика и сливиците. Тези видове рак са по-рядко срещани от рака на маточната шийка, но могат да бъдат също толкова тежки.

Генитални брадавици: Въпреки че не са животозастрашаващи, гениталните брадавици, причинени от нискорискови типове HPV, могат да бъдат притеснителни и неудобни. Те могат да изискват медицинско лечение, което може да бъде болезнено и повтарящо се.

Профилактика и ваксинация: Един от най-ефективните начини за предотвратяване на HPV инфекцията е ваксинацията. Ваксината срещу HPV е предназначена да предпазва от най-често срещаните високорискови и нискорискови типове. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват ваксината срещу HPV да се поставя на деца в предпенсионна възраст между 11 и 12 години, въпреки че в някои случаи тя може да се прилага още на 9-годишна възраст и до 45-годишна възраст.

Редовният скрининг също е от решаващо значение за ранното откриване на предракови промени в шийката на матката. Пап мазките и HPV тестовете могат да помогнат за идентифициране на анормални клетки, преди те да се развият в рак. Използването на презервативи и дентални пломби по време на секс може да намали риска от предаване на HPV, въпреки че не го елиминира напълно поради способността на вируса да заразява области, които не са покрити от тези бариери.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес