Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черният дроб е пълен с токсини – девет симптома

08 февруари 2021, 14:30 часа

Знаете ли, че черният дроб играе ролята на филтър, който непрекъснато пречиства кръвта от всякакви вредни вещества. Затова трябва постоянно да следим състоянието му и да разчитаме симптомите, така че да се предпазим от редица заболявания и да бъдем здрави.

Този орган неутрализира токсините и участва в обменни процеси. С времето обаче се замърсява с отровни вещества.

9 са сигналите, на които задължително да обърнете внимание. Ето кои са те:

1. Постоянно гадене

Това е един от признаците, които подсказват, че нещо с черния дроб не е наред. Ако след консумацията на по-мазни храни забелязвате това, непременно се обърнете към медицинско лице.

2. Умора

Ако се чувствате постоянно уморени и отпаднали, без това състояние да е свързано с физическа активност, отново потърсете лекар. Възможно е да загубите и апетита си.

3. Проблеми с кожата

При прекомерно замърсяване на черния дроб с токсини се получават обриви и дразнения по кожата. Това се дължи най-вече на съдържанието на билирубин, което е над нормата и не може да се трансформира в безопасно съединение.

5 златни правила за здрав черен дроб – ето какво трябва да ядете

4. Болки в коремната област

При постоянна консумация на мазни храни е възможно да настъпи увеличаване на черния дроб. Ще усетите натиск в гърдите и в горната част на корема. Възможно е да страдате от подуване на корема, без да сте преяли.

5. Болки в мускулите и ставите

Хората, които непрестанно се оплакват от дискомфорт и болка в мускулите и ставите, трябва незабавно да потърсят лекар. Това би могло да е един от симптомите, че черният ви дроб е твърде замърсен.

6. Промяна в цвета на урината

Много е лесно да забележите подобно явление. Възможно е органът да не успява да се справи с възложените му задачи.

Петна по кожата издават проблеми с черния дроб

7. Непоносим сърбеж

Ако чувствате сърбеж по цялото тяло, без да има основателна причина, това може да значи, че жлъчката е застояла. Обърнете внимание и потърсете лекар.

8. Висока температура

Често пъти се чувстваме уморени и отпаднали. Ако обаче тези състояния са съпроводени с болки в коремната област и с температура, възможно е да има възпалителен процес на органа.

9. Необичайно кървене

Това е един от редките симптоми, но все пак съществуват. Възможно е да ви тече кръв от носа или по тялото да се появяват синини. Това подсказва за лошата функция на черния дроб!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес