Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чай от мента – какви са ползите и вредите от него?

11 януари 2022, 15:15 часа

Ментовият чай е наистина много вкусен. Не малко хора го предпочитат пред кафето. Чаят е подходящ за консумация както през лятото, така и през зимата. Той е еднакво вкусен и ароматен, независимо дали е поднесен топъл или студен. Какви обаче са ползите и вредите от тази билка? Време е да научите отговорите на тези въпроси!

Всичко, което трябва да знаете за чая от мента, ако е сред любимите ви напитки

Ментовият чай има едно основно полезно свойство и това е неговият седативен ефект. Неслучайно се предписва на хора, страдащи от безсъние и тревожност.

Твърди се, че растението е в състояние да подобри и кръвообращението. Ако страдате от главоболие, вкусният чай може да облекчи състоянието ви.

Листата на ментата оказват благоприятно въздействие върху лигавицата на дихателните пътища. Не е случайност това, че напитката се препоръчва на хора, които страдат от бронхит или други заболявания, свързани с дихателните пътища.

Как ментата намалява апетита и ви помага да отслабнете

Ако редовно консумирате чай от мента с добавен сок от лимон, със сигурност ще подобрите здравословното си състояние и ще се чувствате много по-спокойни.

Какви обаче са вредите от чая?

Запомнете, че не е препоръчително да прекалявате с количествата чай, които консумирате в рамките на деня. Винаги се вслушвайте в тялото си, защото то най-точно ще ви подскаже в кой точно момент да прекратите с консумацията на тази напитка.

Възможно е, ако предозирате, да станете свидетели на алергични реакции като зачервявания, обриви, затруднено дишане, главоболие, замаяност и други.

Кога не е препоръчително да се консумира чай от мента?

• При разширени вени;

• Хора, страдащи от ниско кръвно налягане;

• Хора, страдащи от киселини;

• Преди шофиране;

• Бременни жени;

• Деца под 3 години;

• Други.

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар или балансираното хранене!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес