Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чай от дафинов лист - сложете тази подправка в него и ефектът му ще ви изненада

17 септември 2023, 14:13 часа

Дафиновият лист съдържа много широк спектър от полезни вещества, без които тялото ни не може да функционира нормално: витамини, органични киселини, поли- и монозахариди, минерали. Богат е на калий, който е от съществено значение за кръвоносната система. Това споделя руския лекар и фитотерапевт Людмила Волкова.

Подправката съдържа и мощния антиоксидант евгенол. Това вещество има противовъзпалителни свойства, а също така блокира патологичните процеси на клетъчно ниво, споделя още експертът.

Вредата от дафиновия лист, за която не предполагате

Д-р Волкова съветва да варите дафиновия чай с карамфил - тази напитка ще бъде полезна, ако изпитвате стрес, тревожност, безсъние, болки в мускулите и ставите. И като цяло е полезно за имунната система, допълва лекарят. Добавката на карамфил увеличава многократно полезните ефекти на дафиновия лист.

Карамфил - подправката, с която чаят от дафинов лист става по-полезен

Ползите от карамфила се дължат на богатия му състав - провитамин А, витамини от група В (В1-В4, В6, В9), както и С, Е и К. Съдържа и изобилие от минерали: желязо, калий, калций, натрий, магнезий, манган, мед, селен, фосфор, цинк. Отличава се с наличието на ценни полиненаситени мастни киселини: Омега-3 и Омега-6. Специално трябва да се отбележи, че 1/5 от състава му е етерично масло, съдържащо ароматни вещества: кариофилен, иланген и евгенол. Освен това карамфилът има високо съдържание на фибри и танини.

Благодарение на този богат състав карамфилът е в състояние да помогне на хората да поддържат и подобряват здравето. Той е мощно антихелминтно средство. Помага да се отървете от паразитите за 7-14 дни, когато дъвчете 2-3 пъпки, 30 минути преди хранене, 2 пъти на ден.

Има изразен антиканцерогенен ефект - оказва положителен ефект за намаляване на броя на раковите клетки.

 

Също така ускорява усвояването на захарта, като намалява риска от развитие на диабет и подобрява състоянието на диабетиците.

Има изразено антибактерицидно действие - подправката е ефективна срещу много вредни бактерии, включително E. coli, стафилококи и антракс.

Действа болкоуспокояващо - евгенолът, като съставна част на етеричното масло от карамфил, има изразен аналгетичен ефект при болки в ставите и главоболие. Облекчава състоянието на метеоризъм, премахвайки натрупването на газове в червата. Отличава се с имуномодулиращо и антивирусно действие. Укрепва функционирането на имунната система и е добра профилактика на грип и остри респираторни инфекции. Действа кто антиконвулсант. Облекчава мускулни и диафрагмални крампи.

Фунгицидните свойства на карамфила го правят ефективно средство срещу дерматофитоза, кандидоза, трихофития и заболявания на ноктите.

Противовъзпалителният ефект на карамфила е от полза при лечение на колит на дебелото черво, заболявания на лигавицата на устната кухина, кожата и ставите.

Още: Сложете дафинов лист под възглавницата и вижте какво ще се случи

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес