Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бързото сваляне на очно налягане: Възможно ли е?

13 октомври 2023, 16:00 часа

Какво трябва да бъде очното налягане?

Вътреочното налягане е важен показател за оценка на здравето на очите. Може да се увеличава или намалява под въздействието на вътрешни и външни фактори. Неговото измерване позволява навреме да се открие патологичен процес и да се предотврати влошаване на зрението.

Вътреочното налягане или офталмотонус е силата, с която вътреочната течност притиска стените на очната ябълка отвътре. Този показател може да се определи и като тон, който възниква между съдържанието на окото и неговата мембрана. То изпълнява няколко важни функции. Осигурява пълен метаболизъм в очната ябълка, а също така поддържа правилната й форма.

Всяка минута в окото влизат 2 mm3 вътреочна течност. Системните и офталмологичните патологии могат да доведат до намаляване или увеличаване на офталмотонуса, когато разликата между изтичането на вътреочна течност и нейния прием се увеличава.

Ниското налягане в очите може да не се появи дълго време. Зрителните функции се влошават постепенно. Повишеният офталмотонус може да бъде резултат от:

·         смущения във функционирането на пикочно-половата система;

·         хипертония;

·         глаукома.

Травматични мозъчни наранявания, захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания също могат да причинят повишаване на очното налягане.

Но основната патология, която причинява повишаване на офталмотонуса, е глаукомата. Може да доведе до тежко увреждане на зрението и пълна слепота.

Лекар: Това са най-полезните билки за зрението

Нормално очно налягане при възрастни

Ифталмотонусът се изразява в милиметри живачен стълб. Нормалният му диапазон е 9-23 mmHg. Освен това стойността му може да се променя през деня и през целия живот без влиянието на патологични фактори. Като цяло индикаторът за офталмотонус може да бъде повлиян от:

·         скоростта на производство на течност в окото;

·         диаметър на зеницата;

·         склерален тон;

·         състояние на роговицата;

·         чувствителност и съдова пълнота.

Нормалното вътреочно налягане при мъже и жени след 40 години е 10-23 mmHg със средна стойност 15,5±3 мм. На 50-годишна възраст налягането в окото може да се повиши до 25 mmHg със средна стойност 15,9±2,9 мм. Въпреки това, такива промени в офталмотонуса не винаги показват заболяване. Но при такива показатели пациентът трябва да се наблюдава по-често от офталмолог.

На 60-годишна възраст IOP е 23-25 ​​​​mmHg не се счита за патология. Не се изисква медикаментозно лечение. Средната стойност на офталмологичния тон е 16,3±3,79 mm. Съществува риск от развитие на глаукома. Необходимо е периодично да се подлага на тонометрия, за да се открият навреме първите симптоми на заболяването.

При хора над 65 години очното налягане се счита за нормално – 23-26 mmHg със средна стойност 16,1±4,13 мм. Но дори незначителните промени обикновено показват образуването на патология.

Как да намалим очното налягане у дома?

Няма начин! Само лекар може да избере правилния режим на лечение за високо очно налягане.

Лекарски съвет: Високото очно налягане не е причина, а резултат. Ето защо е важно да се подложите на преглед от офталмолог, за да се установи причината за високо кръвно налягане и да се получи ефективно по-нататъшно лечение. Като се има предвид причината, може да се използва лазерно лечение, хирургично и медикаментозно.

Кои са първите симптоми на глаукома?

Бързото сваляне на очно налягане е възможно - ето как:

Намаляване на кръвната захар.

Страдащите от затлъстяване, диабет и високо кръвно налягане, панкреаса отделя повече инсулин от необходимото. А високите инсулинови нива са предпоставка за покачване на вътреочното налягане и за увеличаване на риска от глаукома.

Омега- 3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини са от голяма помощ при високо очно налягане и играе важна роля за здравето на очите. Тя подобрява функцията на ретината и предотвратява увеличаването на очното налягане.

Лутеин и зеаксантин

Лутеин и зеаксантин - успешно намаляват очното налягане.

Антиоксиданти

Те подпомагат зрението, укрепват очните капиляри и улесняват снабдяването на очите с ценни хранителни вещества. Срещу високо очно налягане се препоръчва консумацията на боровинки и къпини.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес