Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бърз метаболизъм: Ендокринолог препоръчва тези 7 плода

28 август 2023, 15:00 часа

Искате ли да ускорите метаболизма си по естествен път? Плодовете могат да бъдат чудесна подкрепа. За целта руският ендокринолог препоръчва консумацията на 7 плода - горски плодове, ябълки, нар, портокали, круши, грейпфрут, авокадо.

Диетата играе важна роля по отношение активността на метаболитните процеси. В нея трябва да се включат плодове, чиито хранителни вещества могат да ги ускорят.

Активният метаболитна дейност е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието. Тя засяга начина, по който тялото обработва хранителните вещества, произвежда енергия и премахва отпадъците.

Плодове за бърз метаболизъм

От сочни горски плодове до узрели на слънце портокали и сладки круши, тези плодове са не само вкусни, но и заредени с жизненоважни хранителни вещества. Имат и антиоксидантни свойства.

Ендокринолог: Тези 7 неща забавят метаболизма и пречат на отслабването

Поради ниското си съдържание на калории и високо съдържание на фибри, горските плодове поддържат нивата на кръвната захар стабилни и ви карат да се чувствате сити по-дълго. Особено полезни са боровинките и малините, които засищат за особено дълго време, като същевременно с това ускоряват метаболитните процеси. 

Ябълките съдържат пектин. Водоразтворимите фибри могат да подобрят храносмилането. По-специално, тези плодове са лесни за смилане и имат дехидратиращ ефект.

Ябълките съдържат различни антиоксиданти като флавоноиди и витамин С.

 

 Нарът има добър противовъзпалителен ефект. Той съдържа много минерали, витамини и антиоксиданти, особено полифеноли. Тези антиоксиданти могат да помогнат за неутрализирането на вредните свободни радикали в тялото и да намалят клетъчното увреждане. 

„Благодарение на високото си съдържание на витамин С, портокалите са идеални за борба с мазнините по корема и бедрата, тъй като този витамин увеличава изгарянето на мазнини с 30 процента“, казва лекарят. 

Подобно на ябълките, крушите също съдържат водоразтворимото вещество пектин. Фибрите също така подпомагат храносмилането, поддържат нормалната функция на червата и помагат да се поддържат нивата на кръвната захар стабилни. 

Грейпфрутите съдържат различни антиоксиданти като витамин С, флавоноиди и каротеноиди. Те могат да помогнат за неутрализиране на вредните свободни радикали и намаляване на клетъчното увреждане.

Това може да намали възпалението, което може да повлияе на метаболитните процеси. Грейпфрутът съдържа и горчиви вещества, които са полезни за храносмилането и могат да ви помогнат да отслабнете.

Авокадото също има много ползи за здравето. Въпреки че е с високо съдържание на мазнини, то е полезно поради полиненаситени мастни киселини в състава си.

„Те понижават нивата на кръвната захар и холестерола и намаляват глада. Това ще ви накарат да се чувствате сити по-дълго“, казва експертът.

Още: Лекар: Ако сте над 40 години, яжте овесените ядки така, за да ускорите метаболизма си

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес