Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

18 май 2024, 10:29 часа

От време на време някои хора откриват бучка в областта на подмишниците. Те могат да бъдат както признак на относително безопасни заболявания, така и симптом на по-сериозни болести.

Поради особеностите на женското тяло бучките под мишницата често са опасни признаци. Затова жените в такива случаи трябва да се консултират с лекар. Предлагаме подробна разбивка на възможните причини за появата им.

Защо могат да се появят бучки под мишницата

1. Много честа причина за появата на такива плътни образувания в областта на мишницата е хидраденитът или хроничното възпаление на кожата. При това състояние се образуват един или повече подкожни възли, които са много болезнени при допир. Обикновено те са закръглени, по-рядко - с неправилна форма. В повечето случаи тези абсцеси се пукат след 7-10 дни след образуването им.

Бучка в гърлото: какво да правим и как да се отървем от неприятен симптом?

Появата им може да бъде провокирана от много фактори, като се започне от наследствена предразположеност и се стигне до употребата на съвременни антиперспиранти.

Основно такова заболяване се среща при млади хора на възраст от 20 до 30 години.

2. Удебеляване под мишницата може да се появи и в резултат на възпаление на лимфния възел, дължащо се на някакво инфекциозно заболяване, довело до понижаване на имунитета.

3. Най-опасното заболяване, което може да бъде сигнализирано от плътно образувание в областта на подмишницата, е ракът на гърдата. Затова при откриване на такова уплътнение, особено ако има и други симптоми, показващи възможността за рак, жената трябва незабавно да се обърне към лекар-мамолог, а по негово указание - към други специалисти, да вземе всички анализи, да се подложи на изследване.

Не бива да се забравя, че ако ракът е открит в ранен стадий, в повечето случаи той се лекува успешно.

Лекари разкриват каква е най-честата причина за образуване на мастно топче на врата

Това опасно заболяване може да бъде индикирано от такива симптоми като:

- удебеляване на тъканта на гърдата;

- болезненост на млечните жлези;

- подуване на млечните жлези;

- промени в размера и формата на зърното;

- отделяне на секрет от зърното (под формата на безцветна или кървава слуз).

Често тези признаци са придружени от чувство за загуба на сили, повишена умора, апатия, безразличие.

Терапевтична тактика при поява на удебеляване под мишницата

Веднага щом забележите удебеляване в областта на подмишниците, непременно прегледайте млечните жлези, обърнете се към лекар. Ако причината за появата на подутината е хидраденит, ще ви бъдат предписани антибактериални лекарства.

В някои случаи образуванието се отваря, след което се прилага дренажна лента.

Ако подутината се е появила в резултат на злокачествен процес, ще ви бъде предписана комплексна терапия, която може да включва:

- хирургическа интервенция;

- лъчева терапия;

- химиотерапия.

Не се самолекувайте, тъй като това е свързано със сериозни последствия.

Ако жената е открила удебеляване под мишницата, то на първо място, разбира се, трябва да се обърне към лекар - терапевт, мамолог или хирург. Това удебеляване може да е следствие от реакция на лимфните възли, възпаление, а също и следствие от туморен процес.

- Не всички тумори могат да бъдат открити чрез самопреглед. Малките новообразувания често не са осезаеми и поради това остават незабелязани.

- Задължително извършвайте визуален преглед на гърдата. Вижте дали има някакви очевидни промени: повишена кръвонапълненост, удебеляване на кожата, петна от секрет по сутиена, промени в положението или формата на зърната и ареолата. Ако откриете някое от горепосочените неща, непременно се обърнете към специалист.

- И не пропускайте редовните скринингови прегледи при липса на симптоми. Именно ранната диагностика е най-ефективната мярка в борбата с рака на гърдата. Най-информативният диагностичен метод е скринингът с ядрено-магнитен резонанс. В 99 % от случаите той може да открие тумор, който може да е с размер до 4 метра.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес