Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британската здравна служба напътства: за какви заболявания предупреждава повръщането

05 април 2023, 08:15 часа

Всеки е наясно какво е повръщането, но тази дейност може да бъде адаптивен рефлекс, подпомагащ оцеляването (когато организмът се освобождава от потенциално вредни вещества, съдържащи се например в застояла храна), или патологичен симптом, подсказващ наличието на заболяване, не непременно на храносмилателната система.

По отношение на продължителността, повръщането може да се раздели на остро (внезапно, единични епизоди или с продължителност максимум един или два дни) и хронично, което не отшумява дори след седмица. Хроничното трябва да е особено тревожно и да ви подтикне да се консултирате с лекар, защото ако не бъде спряно навреме, ще започнат да се развива т.нар. вторични увреждания - киселинно-алкален и водно-електролитен дисбаланс в организма, увреждане на зъбния емайл, дразнене или разкъсване на лигавицата или стените на хранопровода и слабост, кахексия и недохранване.

Отравянията и другите стомашно-чревни оплаквания обикновено са съпроводени с повръщане, което не бива да ви изненадва. Но има и други заболявания и състояния, които са свързани с този симптом. Кои са те?

1. Мозъчен тумор - не се паникьосвайте и не приемайте предварително най-лошия сценарий, но имайте предвид, че връщането на стомашно съдържимо (случващо се особено сутрин, на гладно) понякога е често срещан, неспецифичен ранен симптом на мозъчни и гръбначномозъчни тумори. Повръщането, придружено от неврологични симптоми, като например нарушения в походката, нарушения в равновесието, спадане на ъглите на устата, косопад, главоболие и замаяност, наред с други, трябва да събуди бдителност.

2. Тревожност и продължителен стрес - не без основание се казва, че тревожността е най-лошата от цялата гама емоции, изпитвани от човека. Продължителното нервно напрежение предизвиква промени във функциите на много вътрешни органи, включително на стомаха и червата. Хормоните на стреса - адреналин и кортизол, играят ключова роля в този процес и могат да нарушат нормалния кръвоток в тези органи. В отговор на това коремните мускули се стягат, което подпомага изхвърлянето на храната от стомаха и червата. 

3. Сърдечно-съдови проблеми - не е задължително сърдечните заболявания да се проявяват само с болки в гърдите. Гаденето и повръщането, противно на външния вид, са често срещани симптоми при сърдечно болните. Обикновено те се появяват при сърдечна недостатъчност - нарушеното кръвообращение причинява застой на кръвта в храносмилателния тракт на пациента. Не са редки и случаите, когато хора, претърпели сърдечен удар, сигнализират непосредствено преди него, че са изпитвали болки в епигастриума, гадене и дори повръщане. Гаденето и повръщането могат да съпътстват острата фаза на инфаркта, по време на която се дразни диафрагмата. Такива симптоми наистина предшестват сърдечния удар, но това е малко по-често срещано при жените.

4. Инсулт - в допълнение към неврологичните симптоми (като пареза, парализа, зрителни, говорни, сетивни увреждания, проблеми с придвижването), инсултът може да се прояви и по по-малко типични начини.  Разбира се, симптомите варират при различните пациенти в зависимост от това колко обширен е инсултът и кои части на мозъка са засегнати, но много пациенти изпитват силно, почти неработоспособно главоболие и гадене и повръщане в резултат на повишеното вътречерепно налягане.

5. Мигрената - свързана предимно с главоболие, се свързва и с неудържимо гадене, което при някои хора завършва с повръщане. Пациентите, страдащи от мигрена, са изключително чувствителни към дразнители като звуци, светлина и миризми, които обикновено не им правят особено впечатление или дори убягват от вниманието им. Гаденето се появява по време на болковия пристъп, а излагането на потенциално дразнещи стимули само го влошава.

6. Приемане на определени лекарства - гаденето и повръщането са много често срещана последица от лечението на рак с химиотерапия и лъчетерапия. Има и други лекарства, които предизвикват подобни странични ефекти, като например някои антидепресанти. Потребителите на някои антибиотици и хората, които приемат добавки с желязо, също изпитват гадене.

ОЩЕ: Домашни средства за помощ при повръщане: чай от джинджифил, кимион и други

Източник: NHS, Британска национална служба по здравеопазване

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес