Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бирата или кафето е по-вредно - откритието на учените ще ви изненада

11 май 2023, 16:08 часа

Кафето и бирата са две от напитките с най-противоречива слава. Науката не е единодушна нито по отношение на тяхна вреда, нито по отношение на ползите им.

Бира или кафе - ко е по-вредно

Учени от университета в Тел Авив успяха да докажат факта, че кафето и бирата могат да променят ДНК-то на човек, което се свързва със стареенето и рака. Оказва се, че кафето е много по-вредно от бирата. 

По-специално учените установяват, че кофеинът скъсява теломерите, докато бирата от своя страна ги удължава. Теломерите са крайните участъци на хромозомите, които са пряко отговорни за защитата срещу увреждане на ДНК. В сравнение с кофеина, бирата удължава тези теломери, така че ДНК-то в този случай е най-защитено.

Учени откриха ново полезно свойство на бирата, за което едва ли предполагате

Известно е, че теломерите се съкращават и при стрес, прекомерно психическо и физическо натоварване. Представители на научния свят продължават да изучават произхода на рака и вярват, че най-задълбоченото изследване определено ще им помогне да разберат възникването и развитието на това заболяване, което е пряко свързано със скъсяването на теломерите. Също така учените стигат до извода, че умерената консумация на бира намалява токсичния ефект на алуминия, който е една от предполагаемите причини за болестта на Алцхаймер.

Малко по-рано експерти от Съединените щати успяха да докажат следното - хората, които пият кафе след 17 часа, страдат от нарушения на съня. А тези, които пият бира в умерени количества, напротив, удължават живота си. Пенливата напитка съдържа молекулата никотинамид рибозид, която може да увеличи мускулната сила и също така да помогне на човешкото тяло да се справи със затлъстяването.

Учени разкриха по колко бира на ден не вреди на здравето

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес