Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката на Хипократ, която чисти кръвта, червата и белите дробове

19 януари 2023, 13:49 часа

Истинска ода за лечебните свойства на тази билка е написана от Хипократ. След хиляда и половина години Авицена също се възхищава на нейните терапевтични качества.

Билката, която пречиства кръвта, червата и белите дробове

От древността на пелина са се приписвали магически свойства: вярвало се е, че е достатъчно човек да бъде докоснат със стъбло пелин и той ще бъде омагьосан. 

Пелинът се радва на славата си съвсем заслужено. Горчив и опияняващ аромат, а някои видове от него могат да причинят халюцинации.

Учен: Тази билка забавя стареенето

"Но ако говорим от научна гледна точка, всички тези митове лесно се обясняват с уникалния набор от вещества, които съставляват пелина", коментира фитотерапевтът Александър Богомолов.

Днес пелинът се използва широко във фармакологията за производството на болкоуспокояващи, успокоителни, антисептици и противопаразитни лекарства.

Не всеки знае, но не всеки пелин е горчив: естрагонът е един от видовете на това растение. Що се отнася до ползите, почти всички видове съдържат танини, фитонциди, етерични масла, янтарна, аскорбинова, ябълчена и салицилова киселина, каротин, алкалоиди. Ето защо пелинът помага при толкова много заболявания.

Учени: Чаят от тази билка гони стреса и безсънието, пийте по 1 чаша от него всяка вечер

Той стимулира храносмилателния тракт, помага при треска и има отхрачващо действие, действа като успокоително. Перфектно пречиства белите дробове, кръвта и червата. 

Отварата от тази билка се използва за измиване на рани. Всяка жена трябва да се довери чудодейните свойства на пелина в грижата за красотата на косата и кожата си.

Важно: Статията не замества консултацията със специалист и балансираното хранене!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес