Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безопасно ли е да спрете лекарствата за кръвното, след като сте ги започнали?

01 август 2023, 13:44 часа

Лекарствата за кръвно налягане се предписват на милиони хора по света за лечение на хипертония - състояние, характеризиращо се с повишени нива на кръвното налягане. Целта на тези лекарства е да помогнат за контролиране на кръвното налягане и да намалят риска от усложнения като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречни проблеми.

Въпреки това, след като хората започнат да приемат лекарства за кръвно налягане и нивата на кръвното им налягане се стабилизират, те могат да се запитат дали е безопасно да спрат приема на лекарствата си. Това решение не бива да се взема лекомислено и изисква внимателно обмисляне под ръководството на квалифициран медицински специалист.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

Внезапното спиране на лекарствата за кръвно налягане може да има сериозни последици. Когато кръвното налягане не се контролира адекватно, то оказва значително натоварване върху сърцето и кръвоносните съдове, което увеличава риска от сърдечносъдови инциденти. Внезапното спиране на лекарствата може да доведе до внезапно покачване на кръвното налягане, което може да предизвика хипертонична криза. Това състояние се характеризира с бързо повишаване на кръвното налягане, което води до силно главоболие, недостиг на въздух, болки в гърдите и в крайни случаи до инсулт или сърдечен удар.

От решаващо значение е да се разбере, че медикаментите за кръвно налягане трябва да се разглеждат като дългосрочна стратегия за управление, а не като краткосрочно решение. Хипертонията често е хронично заболяване, което изисква продължително лечение и промени в начина на живот. Редовното проследяване на кръвното налягане е от съществено значение, за да се прецени колко добре действа лекарството и да се направят необходимите корекции.

Въпреки това има ситуации, в които здравният специалист може да реши да коригира или да прекрати приема на лекарства за кръвно налягане. Например, ако кръвното налягане на пациента постоянно остава на здравословно ниво за продължителен период от време и той е направил значителни промени в начина си на живот, като например възприемане на по-здравословна диета и редовна физическа активност, лекарят може да обмисли намаляване на дозата или спиране на лекарството под строг контрол.

Най-новите норми на кръвно налягане

Всяко решение относно лекарствата за кръвно налягане винаги трябва да се взема след консултация с медицинско лице. Той ще вземе предвид различни фактори, включително медицинската история на лицето, тежестта на неговата хипертония, всички основни здравословни състояния и промените в начина на живот. Освен това те могат да провеждат тестове и да следят редовно кръвното налягане на пациента, за да гарантират, че то остава в безопасни граници.

Спирането на лекарствата за кръвно налягане без подходящи медицински указания не е безопасно и трябва да се избягва. Хипертонията е сериозно медицинско състояние и лекарствата за кръвно налягане играят жизненоважна роля за ефективното му управление.

Пациентите трябва да се придържат към предписания им план за лечение и да работят в тясно сътрудничество с доставчика на здравни услуги, за да следят кръвното си налягане и да правят необходимите корекции на лекарствата или промени в начина на живот. Правилното управление и последователните грижи са от съществено значение за намаляване на риска от усложнения, свързани с високото кръвно налягане, и за насърчаване на цялостното сърдечносъдово здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес