Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аспирин: какви са ползите и вредите от него

15 август 2023, 14:25 часа

Съвременните лекари предписват аспирин (ацетилсалицилова киселина) не за лечение на настинки, а за профилактика на инфаркт и инсулт при пациенти със сърдечни заболявания. Но това лекарство действа върху епитела на стената на стомаха, бъбреците, матката, кръвоносните съдове, а също така има отрицателен ефект върху черния дроб. На фона на продължителната и постоянната му употреба могат да се появят ерозии и язви в стомаха и дванадесетопръстника.

Ползи и вреди от аспирина

Руският докторът и телевизионен водещ Александър Мясников споделя, че този медикамент е от полза за потискане функцията на тромбоцитите, с цел предотвратяване на инфаркти и инсулти.

„На повърхността на тромбоцитите има рецептори, чрез които се извършва залепването и залепването им към съдовата стена. Върху тези рецептори действат различни лекарства“, обяснява специалистът и препоръчва прием на ацелтилсалицилова киселина за борба със запушването на артериите.

По-добър от аспирина - този зеленчук сваля кръвното и разрежда кръвта

Според него лекарството блокира самата начална стъпка на тромбоцитната агрегация и то завинаги – за целия живот на тромбоцита.

Но употребата на това лекарство невинаги е безопасна - в някои случаи може да предизвика обостряне на неалергична бронхиална астма. Това споделя д-р Наталия Перова - руски имунолог-алерголог.

„Респираторно заболяване, предизвикано от приема на това лекарство или неалергична астма, се проява със симптоми, включващи усещане за липса на въздух, задух, кашлица и полипозен риносинузит – хронично заболяване на носната лигавица и параназалните синуси с образуване на полипи“, обяснява лекарят.

Според Наталия Перова за лечение на неалергична бронхиална астма се изключват НСПВС, предписват се инхалаторни глюкокортикостероиди, а при наличие на инфекция могат да се предписват антибиотици.

„Диетата също е препоръчителна. Необходимо е да се изключат продукти, които съдържат естествени салицилати: консерви, продукти за дългосрочно съхранение, колбаси, шунка, варено свинско месо, ябълки, кайсии, портокали, грейпфрути, лимони, грозде, праскови, пъпеши, сливи, къпини, малини, ягоди , череши, касис, сини сливи, стафиди, бадеми, картофи, домати, краставици, чушки и дори бира“, заключава докторът.

Предвид ефектите, които дава коментираният медикамент, той е противопоказан при хора със следните патологии:

  • Стомашна язва - увеличава риска от вътрешно кървене; 
  • Нарушено мозъчно кръвообращение - увеличава вероятността от инсулт;

Лекарството не трябва да се пие от хора със заболявания, които причиняват изтъняване на кръвоносните съдове и нарушен кръвоток. Също така е неприемливо да се използва веднага след прием на алкохол. Разрешено е да се използва ацетилсалицилова киселина за борба с махмурлука само с интервал от шест часа и за предпочитане на следващия ден след алкохола. Ако не се спазва времевата рамка, взаимодействието на алкохола с този медикамент ще провокира увеличаване на токсичните ефекти на етанола и ще влоши състоянието. 

Още: Учени разкриха защо след инсулт НЕ трябва да се пие аспирин

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес