Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анемия - ето как очите издават това заболяване

14 август 2023, 15:45 часа

Тялото се нуждае от желязо, за да произвежда здрави червени кръвни клетки, които впоследствие пренасят кислород, а недостигът на този минерал води до анемия. Един от предупредителни знаци от вътрешната страна на долния клепач издава този проблем. Ако той е прекалено блед, това може да е симптом на заболяването.

Симптом на анемия, който се познава по очите 

Непосредствените последици от недостига на желязо са умора и задух. Това е така, защото тялото не може да произвежда протеина хемоглобин, който е необходим на кръвните клетки за транспортиране на кислород до различни мускули. Без него мускулите получават по-малко кислород и губят способността си да работят ефективно. Това може да накара долния клепач да загуби нормалния си розов цвят и да стане блед.

Знаците, които подсказват, че имате анемия

Хемоглобинът в кръвните клетки е този, който придава червения цвят на кръвта, така че ниските нива, причинени от дефицит на желязо, могат да направят кръвта по-малко червена. 

"Лекарите често обръщат внимание на бледостта на пациентите си, когато търсят признаци на дефицит на желязо. Бледият цвят на долните клепачи може да бъде забелязан чрез леко издърпване назад на долния клепач. Нормалното е той да има бледорозов цвят, но при дефицит на желязо, вътрешният клепач изглежда по-бял", казва руският лекар д-р Татяна Захарова.

  

„Хората с лека желязодефицитна форма на това заболяване може да нямат никакви симптоми. По-тежката желязодефицитна форма може да причини общи симптоми на анемия умора, задух или болка в гърдите."

Лекарят изброява общи симптоми, които включват:

  • умора
  • замаяност или виене на свят
  • студени ръце и крака
  • бледа кожа

Ако всички от горните признаци са налице, вероятно ще бъде предписано лечение в зависимост от причината и тежестта на състоянието.

Понякога тежкият дефицит на желязо може да изисква кръвопреливане, инжекции с желязо или интравенозна терапия. Независимо от етапа на заболяването, лечението е жизненоважно, тъй като желязото е от решаващо значение за развитието на тялото.

Коментираното заболяване може да възникне в резултат на нарушение на образуването на червени кръвни клетки, повишено тяхното разрушаване или загуба на червени кръвни клетки от кръвта.

Статистиката казва, че най-честата причина за появата на заболяването е кръвозагуба(остра или хронична). За остра кръвозагуба се счита кръвозагуба с кръвен обем над 500-700 ml (при възрастни), която се случва за кратък период от време. Загубата на кръв може да бъде видима (кървене от рани, кърваво повръщане, матка, епистаксис) и първоначално скрита (кървене в червата, в коремната кухина и / или плеврата, големи хематоми). 

Хроничната кръвозагуба се развива в резултат на малка, но продължителна кръвозагуба (обилна и продължителна менструация, стомашна язва, рак, хемороиди, хемодиализни процедури и др.).

Още: Какво да ядем за да нямаме анемия и липса на желязо?

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес