Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алкохол през зимата: Измама за тялото

30 януари 2024, 07:55 часа

Съществува разпространено мнение, че в студено време алкохолът затопля. Но дали е така?

Измамното усещане за топлина и неговите опасности

Всеки, който някога е опитвал да пие силен алкохол на студено, може да говори за неговия затоплящ ефект. Той се изразява в това, че през тялото преминава топла вълна, сякаш от контакт с гореща вода. Този ефект се получава, защото кръвоносните съдове се разширяват след прием на алкохол и кръвта се разрежда за кратко време.

Още: В кой алкохол има най-малко калории

Всъщност това усещане за топлина е много измамно. Истината е, че поради разширяването на кръвоносните съдове, човешкото тяло започва да се охлажда по-бързо. Отворените пори отделят топлина, причинявайки бърза хипотермия (преохлаждане, изстудяване). Особената опасност от алкохола в тази ситуация е, че притъпява всички сетива. Човек може да не забележи, че замръзва.

Признаците на хипотермия в такива случаи са:

  • синкаво-бледи пръсти
  • усещане за топлина в тялото
  • сънливост

В този случай хипотермията протича на етапи. Първо усещате прилив на сили, настроението ви се повишава. Имате желание да пеете или да правите смели неща. На този етап човекът говори високо и се смее.

Още: Саудитска Арабия отвори първия магазин за алкохол от 70 години насам

След това ви става горещо. Въпреки студа имате желание да свалите шапката и да разкопчаете якето си. Това усещане за топлина е най-опасно, защото е измамно. Всъщност в този момент тялото замръзва.

Най-накрая приливът на сила и енергия свършва. Появяват се сънливост и забавяне на движенията. Мозъкът също работи по-зле. Губи се разбирането за причинно-следствените връзки. Желанието за сън надделява над съзнанието за опасност.

Но известно е, че концентрирани напитки и горещо вино се използват за приготвяне на затоплящи коктейли. Предлагат се на хора, които са били дълго време на студено. Тази практика е широко разпространена в целия свят.

Вече казахме, че алкохолът разширява кръвоносните съдове. Затова може да се използва в следните случаи:

Още: Кой алкохол не дразни дори и най-претенциозния стомах

  • при хипотермия след дълъг престой на студено
  • по време на възстановяване от състояние на шок в резултат на хипотермия
  • за да върне стеснените кръвоносни съдове, които причиняват спазми, обратно към нормалното

На чист въздух негативните ефекти от алкохолните напитки се усещат много по-малко. Следователно е по-трудно да се напиете сред природата и махмурлукът след такава почивка ще бъде по-лесен. Но това не означава, че пиенето на чист въздух е по-здравословно или безопасно.

Чистият въздух в комбинация с алкохолни напитки дава много необичаен ефект. Човек дълго време се чувства трезвен независимо, че е пил много. Така се оказва в трети или четвърти стадий на алкохолно опиянение рязко и внезапно.

Безопасни дози и видове алкохол за консумация на студено

Още: Как алкохолът влияе на тялото ни според възрастта - на 20, 30, 40, 50 и 60 години

Ако се случи така, че празненство с алкохол се провежда на чист въздух, трябва да спазвате следните правила.

  1. Не бива да стоите неподвижни, трябва да се движите колкото е възможно повече.
  2. За мезета не използвайте сладкиши или твърде мазни храни. Сладките ще предизвикат тежка интоксикация, а мазните храни в комбинация с алкохол ще нанесат тежък удар на черния дроб.
  3. Не трябва да се събличате, дори и да ви е горещо.
  4. За мъжете безопасна доза, която няма да причини вреда, когато се консумира на студено, е 40-60 грама ракия, водка, коняк или друг алкохол със сила от 35 до 70 градуса. Жените могат да пият подобни напитки в количества 30-50 грама.

А бира, шампанско, вино и други нискоалкохолни напитки на студено изобщо не пийте! С тях лесно се настива.

Заключение

Алкохолът топли ли ви в студа? За съжаление не. Напротив, насърчава хипотермия. Следователно пиенето на алкохол през студения сезон може да бъде изключително опасно - това е позицията на руския лекар д-р Владимир Чуланов.

Внимание! Статията е предназначена само за информация. По въпросите в нея винаги се допитвайте до лекар-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес