Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате проблеми със сърцето, тези спортове са забранени за вас

24 август 2023, 14:13 часа

Ако имате проблеми със сърцето, заниманията с определени спортове могат да представляват сериозен риск за вашето здраве и благополучие. Въпреки че физическата активност като цяло е полезна, от решаващо значение за хората със сърдечни проблеми е да се консултират с медицински специалист, преди да участват в каквито и да било физически упражнения. Има няколко спорта, които обикновено се считат за забранени за лица със сърдечни проблеми поради напрегнатия им характер и потенциала им да предизвикат сърдечни инциденти.

Високоинтензивните и контактните спортове обикновено не се препоръчват за лица със сърдечни проблеми. Спортове като футбол, баскетбол и футбол включват бързи изблици на интензивна активност, внезапни промени в посоката и физически контакт с други играчи. Тези фактори могат да повишат сърдечната честота и кръвното налягане, като потенциално натоварват прекомерно сърцето и увеличават риска от усложнения.

Сърдечни заболявания: Всичко, което трябва да знаете

Спортовете за издръжливост като маратонско бягане, колоездене на дълги разстояния и триатлон също могат да бъдат проблемни за хората със сърдечни проблеми. Тези дейности изискват продължителни периоди на продължително натоварване, което може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм, намален приток на кръв към сърцето и повишен риск от сърдечни инциденти.

Също така дейностите, свързани с вдигане на тежести, могат да предизвикат внезапно повишаване на кръвното налягане, което може да не се понесе добре от хора със сърдечни заболявания. Такива дейности могат да натоварят прекомерно сърдечносъдовата система и към тях трябва да се подхожда с повишено внимание.

Гмуркането е друг спорт, който трябва да се избягва от хора със сърдечни проблеми. Промените в налягането под вода могат да повлияят на сърдечносъдовата система и потенциално да доведат до усложнения като артериална газова емболия или декомпресионна болест.

Важно е да се отбележи, че дори на пръв поглед леки дейности като йога и пилатес могат да се превърнат в рискови за хората със сърдечни проблеми, ако не се практикуват под подходящо ръководство. Определени пози и дихателни техники при тези практики могат неволно да натоварят сърцето и кръвоносните съдове.

Всичко, което трябва да знаете за сърдечните заболявания

За разлика от тях има дейности, които по принцип се считат за по-безопасни за хора със сърдечни проблеми. Често се препоръчва ходене, плуване и колоездене с ниска интензивност, тъй като те осигуряват ползи за сърдечносъдовата система, без да натоварват прекомерно сърцето. Въпреки това тези дейности трябва да се извършват с одобрението и под наблюдението на медицински специалист.

В крайна сметка ключът към безопасна физическа активност за хората със сърдечни проблеми се крие в индивидуалните препоръки от страна на доставчиците на здравни услуги. Те могат да оценят тежестта на сърдечното заболяване, цялостното здравословно състояние и да препоръчат подходящи упражнения, които помагат за поддържане на нивото на физическа подготовка, без да се застрашава сърдечното здраве. Винаги поставяйте на първо място благосъстоянието си и се консултирайте с медицински специалист, преди да започнете какъвто и да е спортен или тренировъчен режим, ако имате проблеми със сърцето.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес