Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако е износена ставата - симптоми!

27 февруари 2023, 07:45 часа

Ставните хрущяли са тъкан, която покрива, омекотява и предпазва ставите. Те предотвратяват прекомерното триене на костите една в друга. Когато ставният хрущял се износи и амортизира, той престава да изпълнява функциите си и намалява защитата на костите. В резултат на това човекът може да страда от симптомите на износен хрущял – обикновено това се случва най-често на колянната става, която е подложена на най-големи натоварвания и най-активни движения. Това е така, защото тази става трябва да поддържа тежестта на тялото и предметите, които носим; при стоене или когато се движим - като ходим, бягаме, спортуваме, правим гимнастика, изкачваме се или слизаме по стълби.

Ето какво обяснява д-р Адриано Леонарди:

Но какви по-точно са симптомите за износена става?

Въпреки, че хрущялът е здрав и гъвкав, той е относително лесно податлив на различни видове увреждания. Поради тази причина пациентите с увреждане на тази тъкан може да страдат от следните симптоми на износен хрущял:

- болка - сред симптомите на износен хрущял на коляното един от основните е болката в ставата. В някои случаи се проявява като чувство просто на дискомфорт или неудобство при движение, но може да бъде много силна, особено сутрин;

- подуване - повечето наранявания, които причиняват износване и разкъсване на хрущяла, водят до някаква степен на възпаление и подуване. То може да се види с невъоръжено око, точно в областта на капачката на коляното;

- ограничена подвижност - друг симптом на износване и разкъсване на хрущяла е усещането за повече или по-малка степен на блокиране в коляното, което пречи на способността ви да стоите или да ходите нормално. Така или иначе, в крайна сметка, тъй като хрущялът играе важна роля в движението на коляното, износването може да затрудни обичайното ходене или извършването на необходимите ви ежедневни движения;

- скованост - може да почувствате, че коляното ви се сковава от мускулно претоварване. Това трябва да се прегледа, оцени и лекува възможно най-скоро, тъй като може да доведе до разкъсване на менискуса;

- слабост- както може би сте забелязали, износеният хрущял на коляното може да засегне ставата ви по много различни начини. По този начин може да изпитате чувство на нестабилност, неувереност при движение и слабост.

Защо се появяват тези симптоми?

След като коляновият хрущял се износи, костта точно под леглото му, известна на медицински език като субхондрална кост, се претоварва и получава възпаление, известно още като костен оток или субхондрална фрактура. Костта, за разлика от хрущяла, е силно инервирана (наситена с нервни окончания) и затова лесно се засяга от болка. Остатъците от хрущял в ставата предизвикват възпалителна реакция и дори могат да подуят коляното. Възпалителният процес се нарича синовит и причинява допълнителна болка.

Лечение

Лечението на износването на ставните хрущяли включва такива ресурси и процедури като физиотерапия, ставна инфилтрация с хиалуронова киселина (вискодопълване) и хирургично лечение с техники като мозаечна пластика, микрофрактури, трансплантация на хрущял и колагенова мембрана.

Внимание! Статията има само информативно предназначение и не представлява медицинска инструкция или указание. Винаги се обръщайте към медик-специалист!

ОЩЕ: Ето защо пукат ставите и опасно ли е

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес