Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако често ви се гади, ето за какво е симптом това състояние

02 ноември 2023, 07:15 часа

Гаденето е често срещано и често неприятно усещане, което може да бъде предизвикано от широк спектър от фактори. Това е усещането за гадене или дискомфорт в стомаха, което понякога може да доведе до повръщане. Въпреки че гаденето обикновено се свързва с храносмилателни проблеми, то може да служи и като предупредителен знак за различни основни здравословни състояния. Разбирането на това какво може да показва гаденето е от решаващо значение както за хората, така и за здравните специалисти.

Лекар предупреждава: гаденето при миене на зъбите може да е симптом на...

  • Стомашно-чревни смущения: Гаденето най-често се свързва с проблеми в стомашно-чревната система. Това включва проблеми като гастрит, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), хранително отравяне или лошо храносмилане. Тези състояния могат да раздразнят лигавицата на стомаха, което води до усещане за гадене.
  • Бременност: Гадене и повръщане, често наричани сутрешно гадене, са често срещани симптоми в ранните етапи на бременността. Смята се, че тези симптоми са свързани с хормоналните промени и обикновено отшумяват след първия триместър.
  • Инфекции и вирусни заболявания: Различни вирусни и бактериални инфекции могат да предизвикат гадене като част от профила на симптомите си. Състояния като грип, норовирус и дори COVID-19 могат да предизвикат гадене, особено когато са придружени от повишена температура или други симптоми.
  • Болест от движение: Гаденето е често срещана последица от болестта на движението, особено когато мозъкът получава противоречиви сигнали от вътрешното ухо и очите. Това може да се случи по време на пътуване с кола, лодка или самолет.
  • Мигрена: Мигренозното главоболие често е свързано с гадене. Смята се, че в този контекст гаденето се предизвиква от освобождаването на определени химикали в мозъка, което допринася както за главоболието, така и за стомашно-чревния дискомфорт.
  • Медикаменти и странични ефекти от лечението: Някои медикаменти, като например лекарства за химиотерапия или антибиотици, могат да предизвикат гадене като страничен ефект. Радиационната терапия и други медицински процедури също могат да предизвикат гадене.
  • Психологически фактори: Стресът, тревожността и емоционалното разстройство могат да се проявят физически, като доведат до гадене. Това често се наблюдава при лица, изпитващи силен стрес или тревожност, и понякога се нарича "нервен стомах".
  • Основни медицински състояния: Гаденето може да бъде симптом на по-сериозни медицински състояния, включително бъбречно или чернодробно заболяване, панкреатит и някои видове рак. То може да бъде признак и на неврологични нарушения, като например мозъчни тумори.
  • Метаболитен и хормонален дисбаланс: Заболявания като диабет, хипертиреоидизъм и надбъбречна недостатъчност могат да нарушат метаболитния и хормоналния баланс на организма, което може да доведе до гадене.
  • Дехидратация: Недостатъчният прием на течности може да доведе до обезводняване, което от своя страна може да доведе до гадене. Дехидратацията засяга цялостното състояние на организма и може да доведе до редица симптоми, включително замаяност и сухота в устата.

Разбирането на това какво може да показва гаденето е от съществено значение за идентифициране на основната причина за този дискомфорт. Макар че гаденето често е временен и лек симптом, понякога то може да бъде признак на по-сериозни здравословни проблеми. Ако гаденето е тежко, постоянно или е придружено от други тревожни симптоми, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист за правилна оценка и диагноза. Ефективното лечение и справяне с гаденето често зависят от отстраняване на основната причина.

Още: Гади ви се сутрин - лекар разкри каква е причината за това

Източник: Healthline

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес