Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7-те причини стомахът ви често да се подува

02 ноември 2021, 07:05 часа

Подуването на стомаха се случва на много хора, особено на онези, които не се стремят към здравословен начин на живот. Някои хора усещат тежест, други - газове, болка и цялостен дискомфорт. На какво обаче може да се дължи подуването на стомаха? Ето 7 причини.

Ядете бобови култури – може и да спадат към полезните храни, но трябва да се консумират в умерени количества, защото стомахът не е настроен добре към тях. Бобовите храни са тежки, съставени от трудно разтворими въглехидрати. Стомахът мели трудно тези продукти. Затова е важно да не прекалявате и да ги консумирате в разумни граници.

Храните се твърде бързо – може би не го правите нарочно, а това е ваш навик, породен от забързаното ежедневие. Вие не си давате почивка, дори когато се храните. Може би го правите, докато работите или докато ровите в телефона си. Това обаче не е правилно. Когато се храните бързо обаче, в стомаха ви влиза кислород, който води до газове, оригване и подуване.

Дъвчете дъвка – много странна причина за подуване на стомаха, но и истинска. Когато дъвчете дъвка, в тялото навлиза въздух, който попада в червата и ги подува. Ако много ви се дъвче нещо или искате да освежите дъха си, пробвайте да замените дъвката с ментов бонбон например.

Ядете много сурови зеленчуци – да, те са полезни, но с тях не бива да се прекалява. В стремежа си да се придържате към здравословното хранене и балансираната диета, може да се случи да прекарате цял ден на сурови зеленчуци. Това обаче е вредно за стомаха. Особено ако хапвате зеленчуци, които могат да го раздразнят. Такива са суровото зеле, броколите, брюкселското зеле, карфиолът и други. Може да ги хапвате задушени като така отново ще запазят полезните си свойства.

Болест – причина, поради която може да изпитва болка или подуване в стомаха, е някаква болест, за която все още не сте наясно. Симптоми могат да бъдат запекът или диарията. Важно е да се консултирате с лекар, за да установи какъв е проблемът.

Вечеряте преди да си легнете – вечерята трябва да се състои поне два часа преди сън, за да има време храната да се усвои от организма. Не е хубаво да ядете и веднага след това да си легнете, защото това ще причини стомашен дискомфорт. Може дори да направите разходка след вечерното хранене. Ако не го направите, е възможно да се събудите с киселини, подуване или усещане на тежест.

Консумирате изкуствени подсладители – те дразнят стомаха без значение дали са с високо или ниско съдържание на калории. Затова най-добре ограничете напитките, които ги съдържат.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес