Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 ползи за здравето от краставиците

06 август 2024, 14:04 часа

Краставиците са не само освежаващо допълнение към салати и сандвичи, но и многобройни ползи за здравето, които ги правят отличен избор за хранителна диета. Ето седем забележителни ползи за здравето от краставиците:

Хидратация: Краставиците са съставени от около 95% вода, което ги прави една от най-хидратиращите храни, които можете да консумирате. Това високо съдържание на вода помага за поддържане на баланса на течностите в организма, подпомага функцията на бъбреците и помага за поддържане на хидратацията на кожата. Правилната хидратация е от съществено значение за цялостното здраве, тъй като подпомага храносмилането, усвояването на хранителните вещества и регулирането на температурата.

Ползи за здравето от яденето на краставици

Богати на антиоксиданти: Краставиците съдържат няколко антиоксиданта, включително флавоноиди, танини и бета-каротин. Тези съединения помагат в борбата с оксидативния стрес и неутрализират свободните радикали, като намаляват риска от хронични заболявания като сърдечни болести и рак. Антиоксидантите допринасят и за здравословното стареене, като предпазват клетките от увреждане.

Подпомагат здравето на храносмилателната система: Фибрите в краставиците, особено в кожата, подпомагат храносмилането и предотвратяват запека. Хранителните влакнини подпомагат редовното движение на червата, като придават обем на изпражненията и улесняват гладкото им преминаване през храносмилателния тракт. Освен това краставиците съдържат ензим, наречен ерепсин, който спомага за разграждането на протеините и подпомага храносмилането.

Подпомага здравето на кожата: Краставиците често се използват в грижата за кожата поради своите успокояващи и охлаждащи свойства. Високото съдържание на вода, заедно с витамини като витамин С и кофеинова киселина, помага за намаляване на възпаленията и успокояване на раздразнената кожа. Тези хранителни вещества могат също така да помогнат за поддържане на еластичността на кожата и да намалят появата на фини линии и бръчки.

Подпомага отслабването: Краставиците са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на вода, което ги прави отличен избор за тези, които искат да отслабнат или да поддържат здравословно тегло. Високото им съдържание на вода помага да се чувствате сити по-дълго време, което намалява вероятността от преяждане. Освен това краставиците са с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, което ги прави подходящ избор за диета.

10 доказани ползи за здравето от краставиците

Регулира нивата на кръвната захар: Краставиците имат нисък гликемичен индекс, което означава, че оказват минимално въздействие върху нивата на кръвната захар. Те съдържат съединения като полизахариди и лигнани, които могат да помогнат за регулиране на кръвната захар чрез повишаване на инсулиновата чувствителност. Включването на краставици в диетата ви може да бъде от полза за справяне с диабета или за предотвратяване на скоковете на кръвната захар.

Подобрява здравето на костите: Краставиците осигуряват скромно количество витамин К - хранително вещество от съществено значение за здравето на костите. Витамин К играе решаваща роля за усвояването на калция и минерализацията на костите, което спомага за укрепването на костите и предотвратяването на фрактури. Въпреки че краставиците сами по себе си не могат да задоволят всички нужди от витамин К, те допринасят за цялостното здраве на костите, когато са част от балансирана диета.

Включването на краставици в диетата ви е лесен и вкусен начин да се възползвате от тези ползи за здравето. Независимо дали се консумират сурови в салати, мариновани или смесени в коктейли, краставиците са универсална и питателна възможност за поддържане на цялостното ви благосъстояние.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес