Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 причини да заобичате джинджифила

31 март 2021, 08:15 часа

Ако все още не сте включили джинджифила в диетата си, време е да поправите тази грешка. Може да го прибавите към чай, към сосове или дори към сладкиши.  Експертите по здравословно хранене изтъкват 6 причини, поради които е добре да включите тази подправка в менюто си.

1. Помага при гадене

Ако ви се гади, докато пътувате, не забравяйте да си набавите джинджифилови бонбони преди път. Проучванията доказват, че тази подправка облекчава гаденето по време на пътуване и бременност.

2. Намалява подуването на корема и се справя успешно със запека

Джинджифилът съдейства и за решаването на други проблеми, свързани с дейността на стомашно-чревния тракт. Той съдържа специален храносмилателен ензим, който помага на тялото да разгражда протеините. Благодарение на него, храната се преработва по-лесно и се вероятността от стомашни неразположение се минимизира.

3. Бори се с инфекциите

Чувствате се отпаднали? Направете си чай с мед и джинджифил. Съдържанието на гингерол в него помага на организма да се справи по-бързо с вирусите. Учените са на мнение, че изсушеният джинджифил е по-малко ефективен от пресния джинджифил. Затова в магазина обърнете внимание на корена: той трябва да има гладка кожа без дефекти по нея. 

4. Облекчава възпалението

Гингеролът помага и за намаляване на възпалението. Експерти от университета в Джорджия установиха, че ежедневният прием на джинджифил съдейства за редуциране на мускулната болка след тренировка.

5. Предпазва от рак

Авторите на проучване за превенция на рак предполагат, че джинджифилът помага за предотвратяване на туморни заболявания на дебелото черво. Учените си обясняват това с факта, че коренът облекчава възпалението в червата.

6. Помага за отслабване

Чаша нарязан пресен корен от джинджифил съдържа само 80 калории, по-малко от 18 грама въглехидрати и около 2 грама фибри и протеини. Една супена лъжица от сухата подправка е източник само на 5 калории, но същевременно съдържа ценни витамини и минерали във високи дози. Установено е, че консумацията на джинджифилова вода преди хранене, съдейства за намаляване на апетита и засилване на метаболизма.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес