Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 хитри домашни трика срещу гъбички по ноктите

14 август 2024, 18:20 часа

Гъбичките по ноктите, или онихомикоза, са упорито и често неприятно състояние, което може да засегне ноктите на краката или ръцете. Въпреки че търсенето на професионално медицинско лечение е от решаващо значение за тежките случаи, има няколко домашни средства, които можете да опитате, за да облекчите симптомите и евентуално да подобрите състоянието на ноктите си.

Ето шест ефективни домашни трика за борба с гъбичките:

Масло от чаено дърво: Маслото от чаено дърво, известно със своите противогъбични и антисептични свойства, може да бъде мощен съюзник срещу гъбичките по ноктите. За да го използвате, разредете няколко капки масло от чаено дърво с масло носител, например кокосово или зехтин. Нанесете сместа директно върху засегнатия нокът с помощта на памучен тампон, два пъти дневно. Маслото от чаено дърво може да помогне за потискане на растежа на гъбичките и да насърчи здравето на ноктите.

Еврика: как се отървах от гъбички по ноктите!

Ябълков оцет: Ябълковият оцет е друго популярно средство поради естествените си противогъбични свойства. За да го използвате, смесете равни части ябълков оцет и вода в купа. Накиснете засегнатите нокти в този разтвор за 30 минути дневно. Киселинността на ябълковия оцет спомага за създаването на среда, която е по-малко благоприятна за развитието на гъбички.

Сода за хляб: Содата за хляб е полезна със способността си да неутрализира миризмите и да създава алкална среда, която е враждебна на гъбичките. Направете паста, като смесите сода за хляб с вода и я нанесете върху заразените нокти. Оставете пастата да действа 10-15 минути, преди да я изплакнете. Можете също така да добавите сода за хляб към топла вана за крака за допълнителни ползи.

5 народни средства в борбата с гъбичките по ноктите

Чесън: Чесънът съдържа алицин - съединение, известно със своите противогъбични свойства. Смачкайте няколко скилидки чесън и нанесете пастата директно върху засегнатия нокът. Покрийте го с превръзка и го оставете за около 30 минути. Това средство може да се повтаря ежедневно. Консумацията на чесън също може да подсили имунната ви система и да ви помогне да се преборите с гъбичните инфекции отвътре.

Кокосово масло: Кокосовото масло има естествени противогъбични и овлажняващи свойства, които могат да бъдат от полза за заразените с гъбички нокти. Нанесете кокосово масло директно върху засегнатия нокът и околната кожа. Високото съдържание на мазнини в него помага да се поддържа зоната хидратирана, като същевременно се бори с гъбичките. Нанасяйте маслото няколко пъти дневно за най-добри резултати.

Лимонов сок: Киселинността на лимоновия сок може да помогне за потискане на растежа на гъбичките. Изстискайте пресен лимонов сок и го нанесете върху засегнатия нокът, като го оставите да изсъхне на въздух. Можете също така да смесите лимонов сок с малко зехтин и да го приложите като лечение. Комбинацията от киселинност и влага помага за създаването на неблагоприятна среда за гъбичките.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес