Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 заболявания, които протичат без симптоми

03 май 2023, 10:25 часа

Много заболявания протичат без симптоми, а когато се появят, се оказва, че е твърде късно да се лекуват. Руският лекар д-р Юлия Краснова назова пет от тях.

Тези заболявания неслучайно се наричат ​​„тихи убийци“. Те са едва забележими за обикновените хора, не причиняват сериозни здравословни усложнения в началния етап, но значително влошават качеството на живот в напреднал стадий.

Пет заболявания, за които човек научава твърде късно

Хипертония (високо кръвно налягане) - това е едно от най-честите заболявания, които протичат без симптоми. Преди десетилетия напълно погрешно се считаше, че то е присъщо само за хора над 45 години. Но днес има случаи, когато диагнозата "хипертония" се поставя дори на 25-годишни. Нелекуваното високо кръвно увеличава риска от смъртоносни усложнения като инсулт или инфаркт.

Събуждате се всяка вечер в определен час - лекар разкри какви заболявания издава това

Диабет - според статистиката на СЗО всеки втори човек с диабет не знае за заболяването си. В същото време диабетът изисква ежедневно, а понякога и няколко пъти на ден, наблюдение на нивата на глюкозата. Можете да забележите заболяването навреме, ако обърнете внимание на подозрителни симптоми като честа жажда, безпричинен глад, внезапна загуба на тегло, бавно зарастващи рани и др.

Атеросклероза - възниква поради нарушение на липидния метаболизъм и се проявява чрез образуване на холестеролни плаки по стените на артериите. Ако състоянието не се лекува навреме, тогава плаките могат да се отделят и да се образуват животозастрашаващи кръвни съсиреци. Според лекаря, за да се предотврати развитието на подобни последствия, необходимо е редовно да се следи нивото на холестерола в кръвта.

Остеопороза - това е заболяване, при което се наблюдава намаляване на костната минерална плътност и повишен риск от фрактури. Основната опасност от остеопороза е, че крехките кости могат да доведат до чести фрактури дори при леки наранявания.

Лекар: Едва ли предполагате, че развалените зъби водят от тези заболявания

Мастна хепатоза на черния дроб - този орган няма нервни окончания, така че промените в неговото състояние и функция дълго време могат да останат незабелязани. Хепатозата не се проявява по никакъв начин, докато не стане твърде късно. Лекарят подчертава, че това заболяване често предхожда развитието на захарен диабет, артериална хипертония, синдром на сънна апнея и други животозастрашаващи състояния.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес