Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща, които забавят метаболизма и ви пречат да отслабнете

23 август 2023, 08:15 часа

Отслабването често може да изглежда като трудна битка, особено когато се сблъсквате с бавен метаболизъм. Метаболизмът, процесът, при който тялото ви превръща храната и напитките в енергия, играе решаваща роля в управлението на теглото. Няколко фактора обаче могат да допринесат за по-бавен метаболизъм и да попречат на усилията ви за отслабване. Ето пет често срещани виновници:

Липса на физическа активност

Воденето на заседнал начин на живот може значително да забави метаболизма ви. Редовните физически упражнения не само изгарят калории, но и увеличават мускулната маса, което от своя страна повишава скоростта на метаболизма в покой. Включването на сърдечносъдови тренировки и силови упражнения в ежедневието ви може да помогне за ускоряване на метаболизма.

Още: Певицата Ивана сподели как е свалила 20 килограма (СНИМКИ)

Недостатъчен сън

Недостатъчният сън може да наруши хормоналния баланс на тялото ви, което води до забавяне на метаболизма. Липсата на сън може да повлияе на хормони като лептин и грелин, които регулират глада и ситостта, което в крайна сметка води до преяждане и увеличаване на теглото. Стремете се към 7-9 часа качествен сън на нощ, за да поддържате здравословен метаболизъм.

Диета с налагане на краш

Драстичното намаляване на калориите чрез бързи диети може да накара тялото ви да премине в режим на оцеляване. Когато организмът ви усеща недостиг на храна, той пести енергия, като забавя метаболизма. Въпреки че тези диети могат да доведат до бърза загуба на тегло в началото, те са неустойчиви и могат да доведат до дългосрочни метаболитни увреждания.

Още: За бързо отслабване: Яжте тези 2 ядки сутрин

Недостатъчен прием на протеини

Богатите на белтъчини храни изискват повече енергия за храносмилане и могат временно да увеличат скоростта на метаболизма. Ако диетата ви не съдържа достатъчно протеини, тялото ви може да изгаря по-малко калории по време на храносмилането, което забавя метаболизма ви. Включете в храненията си постни източници на белтъчини като пилешко месо, риба, тофу и бобови растения.

Хроничен стрес

Високите нива на стрес предизвикват отделянето на кортизол - хормон, който може да забави метаболизма и да стимулира натрупването на мазнини, особено в областта на корема. Хроничният стрес може да наруши хормоналното равновесие и да доведе до нездравословни хранителни навици, като по този начин саботира целите ви за отслабване. Използвайте техники за намаляване на стреса, като медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане, за да намалите тези ефекти.

Още: Ендокринолог: Тези 7 неща забавят метаболизма и пречат на отслабването

Разбирането на тези фактори може да ви даде възможност да направите информиран избор, който да подпомогне по-здравословния метаболизъм и по-ефективното отслабване. Вместо да се съсредоточавате единствено върху числото на кантара, дайте приоритет на изграждането на устойчиви навици, които се отнасят до тези основни проблеми. Включването на редовна физическа активност, спазването на добра хигиена на съня, приемането на балансирана и питателна диета и управлението на стреса са ключови стъпки за стимулиране на метаболизма и постигане на дългосрочен успех в отслабването. Помнете, че малките, последователни промени могат да доведат до значително подобряване на цялостното ви благосъстояние.

Източник: WebMD

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес