Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 напитки, които държат кръвното налягане в здравословни граници

01 септември 2023, 11:03 часа

Високото кръвно налягане може да се контролира и да бъде в здравословни граници, като човек води здравословен начин на живо – спортува редовно и се храни с подходящи за него храни.

Има няколко полезни напитки, които контролират кръвното, но е важно да се подчертае, че те НЕ могат да заместят лечението, назначено от лекар. Кои са те ?

Комбуча – това е ферментирал чай, който е изключително богат на полезни бактерии, които имат благоприятен ефект върху храносмилателната система. Приемът му повишава енергийните нива, детоксикира тялото, укрепва костите, повишава имунитета, сваля високото кръвно налягане и др. Може сами да си приготвите комбуча, като си вземете специална гъба, а може и да си го купите готов.

Защо бялото вино е най-добрият алкохол през лятото срещу високо кръвно?

Сок от горски плодове – горските плодове имат силни антиоксидантни свойства и редовният прием на сок от червени боровинки, например, може да вкара кръвното налягане в здравословни граници. Консумацията на горски плодове понижава както кръвното, така и LDL холестерола. Хубаво е сами да си правите сок от горски плодове, но ако нямате тази възможност, купувайте си такъв, който не съдържа консерванти и захари.

Мляко – прясното мляко е богато на калций и протеини, които са важни за здравето на сърцето. Канела на прах, която може да добавите към напитката, също допринася за естественото балансиране на стойностите на кръвното. Ако искате да подсладите млякото – използвайте мед или стевия, а не захар! Ако сте от хората, които не обичат прясно мляко или то не им се отразява добре – хапвайте редовно кисело.

Доматен сок – той трябва да бъде домашно приготвен и да не съдържа сол. Може да добавите черен пипер, лимон или магданоз, за да го овкусите, но не и сол, защото тя не е подходяща за хора с високо кръвно налягане. Пиенето на чаша доматен сок дневно подобрява здравето на сърцето, LDL холестерола, както и систоличното и диастоличното кръвно.

Сок от нар – този вкусен червен плод е богат на хранителни вещества като витамин С и фолиева киселина и има мощни противовъзпалителни ефекти. Прясно изцеденият сок от нар е една от най-полезните напитки за сърцето и има благоприятен ефект при високо кръвно налягане. Нарът съдържа калий, който е един от най-важните за контрола на кръвното налягане, както и калций, магнезий и витамини С и К1.

Как да се справим с високото кръвно сутрин и вечер?

А кои храни понижават кръвното налягане ?

  • Банан – той засища апетита и съдържа калий, който понижава кръвното налягане.
  • Домат – доматите съдържат ликопен, който има благоприятен ефект върху кръвното и го поддържа в здравословни граници.
  • Диня – тя е идеален избор през горещите летни месеци и може да се консумира ежедневно. Бедна е на калории, но е богата на аминокиселината L-цитрулин, която регулира кръвното.

Хибискусът, стафидите, тъмният шоколад и яйцата също водят до понижаване на кръвното налягане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес