Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни за бърз метаболизъм

01 юни 2024, 10:00 часа

Пътят към вечната младост минава през здравите черва и бързия метаболизъм.

Искате ли да забавите процеса на стареене с десетилетия? След това помогнете на стомашно-чревния тракт да работи правилно. Просто включете 5 храни в диетата си, които според кардиолога Олга Бокерия веднага ще променят живота ви към по-добро. Списъкът с тях включва лимони, ябълки, круши, банани, целина.

Храните, които стимулират метаболизма

С цел стимулиране на метоболизма лимонът най-често се консумира като добавка към водата.

"Тази освежаваща напитка, приета на празен стомах, ще настрои червата да работят правилно. Не се страхувайте, че лимоновият сок ще повиши киселинността, защото когато влезе в тялото, настъпват невероятни метаморфози. Той прави вътрешната среда по-алкална, поради което ускорява метаболизма, активира работата на стомашно-чревния тракт и облекчава симптомите на съществуващи заболявания", казва специалистът.

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Трио от круши, ябълки и банани - именно комбинацията от тези прости и познати плодове има благоприятен ефект върху чревната функция. Храните са богати на разтворими фибри, които се борят със запека и потискат растежа на раковите клетки.

Идеална закуска за жени, които държат както на фигурата, така и на здравето на червата, е целината, която може да се консумира с ядково масло. Целината ще подобри храносмилането, а маслото ще набави полиненаситени мастни киселини, ще понижи лошия холестерол и ще повиши добрия холестерол и ще предотврати развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Благодарение на голямото количество витамин С консумацията на целина укрепва имунната система, отбелязва д-р Лана Наумова. Витамин С помага за защитата на тялото от вредните ефекти на свободните радикали, подпомага зарастването на рани, подобрява усвояването на желязо от растителни хранителни източници и поддържа здрави кости, кожа и кръвоносни съдове, казва експертът.

От своя страна, както отбелязва д-р Наумова, „златната двойка“ - витамините А и Е, съдържащи се в целината, са необходими за здравето на кожата и лигавиците, както и за поддържане на нормалното зрение и функционирането на имунната система.

„В допълнение, витамините Е, С икаротеноиди са мощни антиоксиданти. Освен тях целината съдържа и много фитонутриенти. Всички те имат противовъзпалителни свойства. Те също могат да помогнат за укрепване на имунната система, да намалят риска от различни заболявания и да поддържат цялостното здраве на организма“, допълва диетологът.

Целината е богата на калий и витамини. Именно калият, който се съдържа в значителни количества в целината, е основният минерал, необходим за поддържане на нормални нива на кръвното налягане, категоричен е специалистът.

Как да ускорите метаболизма си без диета

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес