Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 билки с доказани лечебни свойства при косопад

17 май 2021, 16:18 часа

Всяка жена изпада в шок, когато по четката ѝ за коса останат повече от нормалното количество косми. Косопадът може да е причинен от хранителни разстройства, липсата на минерали и витамини, от хормонални или здравословни проблеми.

Освен с подходящи медикаменти, можете да заздравите косата си и с третиране с подходящи за целта билки. Определено проблемната коса се повлиява отлично от билките.

Кои са тези билки, които можете да използвате в борбата ви с косопада и да подпомогнат растежа на косата ви?

Чемерика

С корените на чемериката се приготвя отвара за спиране на косопада. С нея се изплаква косата, след като я измиете. Билката е отровна и в никакъв случай не трябва да се консумира. Приложението ѝ е изцяло външно. В 250 гр вода сварете 50 гр корен от чемерика и 250 гр оцет. След като отварата се охлади достатъчно, изплакнете измитата си коса с нея.

Коприва

Копривата е известна с противовъзпалителните си качества. Тя  успокоява скалпа, когато е раздразнен. Билката съдържа много желязо, а то стимулацията на растежа на косъма. Отварата се приготвя с 500 мл вряща вода. В нея се изсипват 2-3 с.л. листа и корени от сушена коприва. Трябва да се сварят в продължение на 3-4 минути. Запарете под капак отварата още 20 минути. Полейте косата си след като течността се охлади.

Подбел

Подбел многофункционална билка, която има отлично действие върху косата, която страда от косопад. Заради витамините и минералите в състава на билката, растежът на косата се повлиява отлично. Сложете 1 с. л. сушен подбел в 1 чаша кипяща вода. Нека кисне два часа. След всяко измиване косата трябва да се изплаква с тази отвара.

Девесил

Девесилът притежава мощни противовъзпалителни и антимикробни свойства. Използва се за изплакване на косата, както и като част от маски с различни компоненти. Билката притежава танини, които активират растежа на косата, а аскорбиновата киселина подобрява текстурата на косата. Отварата от девесил се прави с 300 мл вряща вода, в която се слагат 2-3 с. л. сушена билка. Оставя се да ври за няколко минути, запарва се под капак за още 30 мин. След охлаждане косата се полива с отварата.

Розмарин

Антисептичните свойства на розмарина са известни на мнозина. Ролята му е да стегне скалпа, за да се задържат косъмчетата по него. След третиране с билката се забелязва стимулиращ, релаксиращ и успокояващ ефект върху скалпа. Косата придобива допълнителен блясък и същевременно намалява омазняването на скалпа. За целта е необходимо да заври 500 мл вода. В нея се варят 3-4 супени лъжици от билката. Косата се полива, след като отвара се охлади.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес